- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.10.2018, 17:07)
- Petriana Condrut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radiografia unui referendum EŞUAT: De ce nu au mers oamenii în număr mare la vot
Cea mai slabă prezenţă la vot de după Revoluţia din 1989 a fost înregistrată la referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Dacă prezenţa la vot se va reduce în următoarele ore, aşa cum e de aşteptat, se va ajunge ca numărul de voturi să fie cel mult egal cu cel al semnăturilor pentru iniţiativă.
Urmărește
32071 afișări
Radiografia unui referendum RATAT, la care numărul participanţilor ar putea fi mai mic decât al semnatarilor iniţiativei. De ce nu au mers oamenii la vot
Principala întrebare care se pune în aceste condiţii este: Cine a greşit şi ce mesaj transmit românii?
- Primii care au vrut să dea un exemplu pozitiv au fost politicienii. Deşi partidele nu şi-au asumat o campanie pentru referendum, PSD a recunoscut că vrea să informeze publicul legat de această iniţiativă. Cât priveşte liderii politici, fiecare şi-a îndemnat membrii să facă aşa cum simt. Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea, Traian Băsescu, Ludovic Orban au mers rând pe rând la urne, susţinând familia tradiţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
-Datele de la primele ore prevesteau însă dezastrul. Sâmbătă, după 3 ore de la deschiderea secţiilor, la nivel naţional, procentul nu a ajuns nici la 1%. Alte trei ore de referendum, iar sâmbătă la prânz prezenţa ajungea la aproape 3%. Specialiştii făceau deja evaluări. Dacă nu se va atinge pragul de 10 procente la închiderea urnelor, este posibil ca demersul să fie un eşec total.
- A venit seara de sâmbătă, ora 21.00, iar datele nu arătau deloc bine pentru iniţiatorii referendumului. 5,72% din populaţie (adică un milion de oameni) a ajuns să îşi exprime opţiunea. Pentru ca referendumul să fie validat e nevoie de nu mai puţin de 5.483.548 de voturi.
- Sociologii au tras linie şi au vorbit pentru prima dată de lecţia dată de români. "Dacă votul va fi sub pragul minim pentru validarea Referendumului, atunci va fi o lecţie pentru clasa politică. (...) Poporul român a oferit azi o lecţie nu politicienilor, dar mai degrabă iniţiatorilor Referendumului, respectiv Coaliţia pentru Familie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Gelu Duminică.
- Mai era o speranţă în ziua de duminică. Deşi greu de atins pragul de 30%, pentru validare, o mobiliare era aşteptată prin biserici. De altfel, mesajul a fost dat de preoţi, începând cu Patriarhul Daniel şi terminând cu preoţii de la sate. "Cei care nu aţi fost până acum la vot vă rugăm să mergeţi ca să nu fie prea târziu.Vă îndemnăm să mergeţi la vot şi să aveţi această onoare", a spus Patriarhul Daniel credincioşilor.
- Cu toate acestea, datele de duminică, de la prânz nu arătau o situaţie mai bună: 11,67% prezenţă la vot, însemnând puţin peste 2.100.000 de oameni. În a doua zi de referendum, la urne nu se strânseseră la prânz nici măcar numărul de oameni care au semnat iniţiativa de redefinirea familiei, şi anume 3 milioane.
-"Biserica e considerată un agent electoral major, dar nu e. Faptul că nu a reuşit să mobilizeze un număr normal pentru un vot, arată că biserica nu e atât de bine organizată, însă cred că toată presiunea va fi pusă mâine când vom vedea cu totul o altă mobilizare din partea iniţiatorilor”, a spus sociologul, pentru MEDIAFAX.
- Comparativ cu referendumurile anterioare, acţiunea de acum nu reuşeşte să atingă nici măcar procentul de la primele ore de la scrutinurile anterioare. Ca o comparaţie, în 2009 (referendumul pentru parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari), prezenţa la vot era de aproape 20% la prânz, în timp ce în 2012 (referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu), prezenţa era la ora 14.00 de 21%.
-Urnele rămân deschise până la ora 21.00, adică încă patru ore de vot. Este puţin probabil ca cele aproape 30% de procente necesare pentru validare să fie atinse. Înfrângerea a fost recunoscută deja de către Coaliţia pentru Familie, al cărei demers a stat a baza referenumului, care a arătat cu degetul spre partidele politice pentru întreg eşecul: „Pentru toţi cei care au afirmat în mod fals, într-o campanie de dezinformare fără precedent de la Revoluţia din 1989, că acest Referendum este al Partidului Social Democrat şi al liderului său, Liviu Dragnea, devine acum evidentă, prin boicotul realizat la nivelul întregii ţări de către PSD, falsitatea acestor afirmaţii. (...) nici măcar date elementare privitoare la obiectul referendumului nu au fost comunicate publicului românesc".
- În loc de concluzie. Un bărbat din Teleorman justifică boicotul său: „Nu merg la referendum! Dacă ar fi fost un referendum pentru imunitate, a politicienilor sau pentru mai multe să bage... dar bagă ce le convine lor. Unii spune că să distragă atenţia. Dar mie nu-mi distrage atenţia de la treburile pe care le am eu. Nu mă interesează lucrul ăsta pe mine”.
Citeşte şi: Puya, un artist care susţine ideea redefinirii familiei în Constituţie, a mers la vot direct de la NUNTĂ, unde a fost naş: Votăm ca nu cumva data viitoare să fie trei băieţi în poză
Citeşte şi: Iniţiatorul redefinirii familiei a recunoscut EŞECUL REFERENDUMULUI cu mult timp înainte de închiderea urnelor. Coaliţia pentru Familie dă vina pe PSD şi alte partide pentru situaţia de la urne
Citeşte şi: BEC: Prezenţa la vot în România la ora 19.00: 18,87%. REFERENDUMUL pentru redefinirea familiei a EŞUAT/ Ultima raportare, la 22.30/ HARTĂ INTERACTIVĂ
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Competiţie într-o comună din Alba. Primarul ALDE a anunţat ce CÂŞTIGĂ satul cu cea mai ridicată prezenţă la referendumul pentru redefinirea familiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:13
-
astăzi, 07:50
Presa internaţională după rezultatele alegerilor prezidenţiale: Şoc în România