Radu Herjeu: CNA nu poate obliga televiziunile să difuzeze materiale de promovare a referendumului/ VIDEO - Clipul electoral al lui Iohannis

Radu Herjeu, membru al CNA, a declarat, marţi, că instituţia din care face parte nu poate obliga televiziunile să difuzeze materiale de promovare a referendumului convocat de preşedintele României pentru 26 mai, explicând că nu ar fi existat timp ca o decizie în acest sens să intre în vigoare.

Urmărește
540 afișări
Imaginea articolului Radu Herjeu: CNA nu poate obliga televiziunile să difuzeze materiale de promovare a referendumului/ VIDEO - Clipul electoral al lui Iohannis

Radu Herjeu: CNA nu poate obliga televiziunile să difuzeze materiale de promovare a referendumului

"CNA nu poate decide ca televiziunile publice să facă o emisiune de promovare. O decizie a CNA n-ar fi schimbat acest lucru. TVR are o lege de organizare. Trebuie să respecte şi alte legi decât CNA.

Este obligat să reflecte campanii de informare, referendum. Nu trebuia să aştepte nicio decizie. Putea să ia decizia de a transmite să facă o emisiune pentru referendum. În nicio decizie privind referendumul, CNA nu a solicitat sau a impus să facă o emisiune", a declarat Radu Herjeu în şedinţa CNA de marţi, în care este luată în discuţie solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a se emite decizia privind normele şi regulile de reflectare în audiovizual a campaniei pentru referendum.

Acesta a transmis că nu a încălcat legile şi nici Constituţia, deoarece Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu este obligat să emită decizii în această privinţă.

"Unde era obligativitatea noastră, ca să fiu acuzat că am încălcat legile şi Constituţia? De ce absenţa acestei decizii a afectat informarea publică şi ca televiziunile să facă ce puteau să facă până acum? Întrebările acelea au fost scoase cu cinci minute înainte de campania electorală. Nu s-a făcut o astfel de solicitare, ca acest Consiliu să o fi respins. Aş fi votat-o, aş fi lăsat-o 30 zile în debatere publică şi ar fi intrat în vigoare pe 15 iunie. Eu mi-aş fi dorit ca această decizie să fi fost discutată acum o lună jumate, ca acum această instituţie să nu fie atacată politic", a mai spus Radu Herjeu.

La şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului este prezentă, din partea preşedintelui României, purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi. De asemenea, la şedinţă este prezentă senatorul liberal Iulia Scîntei, ce reprezintă PNL, care sprijină solicitarea prezidenţială.

Mădălina Dobrovolschi a susţinut că CNA ar fi trebuit să-şi exercite competenţa legală pentru a emite o decizie de reglementare a promovării referendumului, "din proprie iniţiativă".

"În conţinutul adresei au fost invocate prevederile legale pe care se bazează solicitarea noastră. Art. 17 alin. 1 din Legea audiovizualului. În textul de lege se arată clar că CNA e autorizat să emită decizia legată de normele pentru desfăşurarea campaniei electorale. Drept urmare, CNA ar fi trebuit, trebuie să îşi exercite această competenţă legală din proprie iniţiativă şi în niciun caz pentru că o altă instituţie vine şi face această solicitare. Faptul că în textul legii nu se stipulează obligativitatea e cu siguranţă o chestiune care nu cred că este discutabilă, pentru că am goli de conţinut instituţia pe care o reprezentaţi", a spus Dobrovolschi, adăugând că, dacă nu scrie că este obligatoriu, "în niciun caz nu este facultativ".

Totodată, aceasta a spus că preşedintele Klaus Iohannis este prezent în materialul video de promovare a referendumului pentru că este iniţiatorul acestuia şi nu din "interes electoral".

"Prezenţa preşedintelui este una justificată, nu există niciun interes electoral la mijloc, preşedintele României este prezent în acest spot tocmai pentru că este iniţiatorul acestui referendum şi este misiunea preşedintelui să informeze publicul şi să îndemne lumea să iasă la vot", a spus purtătorul de cuvânt prezidenţial.

De asemenea, senatorul PNL Iulia Scîntei a precizat că susţine solicitarea preşedintelui Iohannis pentru reglementarea promovării referendumului în spaţiul audiovizual.

"Pentru acest punct de pe ordinea de zi, reiterez poziţia PNL care susţine referendumul convocat de preşedintele României. Solicităm sprijinul CNA să nu îngrădim dreptul la informare pe care iniţiatorul, preşedintele îl are potrivit Constituţiei. Preşedintele, în calitate de iniţiator, este o autoritate care stabileşte exclusiv data, întrebările şi are tot dreptul de a informa cetăţenii cu privire la motivele care stau în spatele acestui referendum. Susţinem solicitarea Administraţiei Prezidenţiale", a declarat Scîntei.

Sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului să emită decizia privind normele de promovare în audiovizual a campaniei pentru referendum. De asemenea, Preşedinţia a solicitat adoptarea "cu celeritate" a unei recomandări de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administraţia Prezidenţială, în regim de anunţ de interes public, către televiziunile naţionale şi locale.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că nerespectarea prevederilor legale, precum şi a Constituţiei, este "un abuz".

Pe 26 mai, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc referendumul naţional convocat de Preşedintele României pe tema justiţiei din România. La referendumul naţional se va vota în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. La referendum vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.

Cele două întrebări ale referendumului care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt:

1. "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?"

2. "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici