Radu Mazăre: Dăm startul la reabilitarea falezei din zona Cazinoului Constanţa

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a anunţat vineri începerea lucrărilor de reabilitare a falezei din zona Cazinoului şi a prezentat mai multe proiecte realizate de municipalitate, care au în vedere reabilitarea zonei Peninsulare şi care vor începe în următoarea perioadă.

Urmărește
1104 afișări
Imaginea articolului Radu Mazăre: Dăm startul la reabilitarea falezei din zona Cazinoului Constanţa

Radu Mazăre: Dăm startul la reabilitarea falezei din zona Cazinoului Constanţa (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

"Astăzi dăm startul lucrărilor pentru marea reabilitare a zonei Peninsulare. Este, poate, zona din Constanţa cea mai întârziată sau uitată, cum spuneau o parte din constănţeni, şi asta s-a întâmplat fiindcă reabilitarea aceasta necesită foarte mulţi bani pe care Primăria nu-i avea la momentul respectiv ca să-i investească în zona Peninsulară. Trebuia să facă locuinţe pentru amărâţi, trebuia să facă locuinţe pentru tineri, să repare asfaltul.

Totuşi, iată că a fost un lucru bun pentru că dacă am fi băgat bani din bugetul local acum patru - cinci ani n-am mai fi putut accesa fonduri europene pe nişte lucruri care erau deja făcute. Astăzi dăm drumul la reabilitarea falezei începând din zona portului şi până în zona portului Tomis, valoarea lucrărilor fiind de patru milioane de euro, bani din fonduri europene. Lucrările constau în reabilitarea integrală a falezei atât ce înseamnă partea inferioară, structură care este dărâmată, stabilopozi, plus partea exterioară, la suprafaţă, pe care o vedeţi aici, paviment din granit şi tot mobilierul urban adecvat acestei zone vechi: băncuţe, stâlpi de iluminat, pavilioane, chioşcuri", a declarat Radu Mazăre, vineri, într-o conferinţă de presă, susţinută chiar pe faleză în zona unde au început lucrările de reabilitare.

Primarul a menţionat că un alt proiect destinat transformării zonei Peninsulare, anume reabilitarea Pieţei Ovidiu, va începe peste trei săptămâni.

"Al doilea proiect căruia îi vom da drumul peste trei săptămâni, la fel: este semnat contractul, este încheiată licitaţia şi o să începem lucrările. Este vorba despre reabilitarea Pieţei Ovidiu, un contract de trei milioane de euro. Discutăm despre Piaţa Ovidiu şi scările care coboară spre Portul Tomis. În luna decembrie o să dăm drumul reabilitării tuturor străzilor din zona Peninsulară, tot pe fonduri europene, tot contract de finanţare semnat, tot licitaţie finalizată. Aşteptăm termenul pentru semnarea contractului ca atare în decembrie vom începe lucrările pentru o sumă de 11 milioane de euro", a explicat edilul constănţean.

El a menţionat şi alte lucrări din zonă, reabilitarea parcului Carol şi realizarea primului tronson din şoseaua de coastă, lucrări care vor începe în primăvara anului viitor.

"Mai avem Parcul Carol situat între zona Peninsulară şi portul mare şi care va fi reabilitat pe fonduri de mediu, 500.000 de euro, lucrări care vor începe în primăvara 2013, atunci când va începe şi construcţia primului tronson din şoseaua de coastă. Suntem în procedură de precontractare, după care se ţine licitaţia şi la fel ca aici în câteva luni dăm drumul lucrărilor. Asta înseamnă şoseaua de coastă în zona portului Tomis care va merge până undeva la Zorile şi va avea o bretea de legătură cu bulevardul de deasupra", a menţionat Radu Mazăre.

El a precizat că primul tronson din şoseaua de coastă va fi gata într-un an şi jumătate, valoarea acestei investiţii fiind de 11 milioane de euro.

"Primul tronson e gata cam într-un an jumătate, apoi vom lucra la tronsoanele următoare unde va demara pe fonduri europene lărgirea plajei, consolidarea falezei, iar pe drumul tehnologic noi o să facem şoseaua de coastă şi cele 3 insuliţe în mare. Nu am putut din mai multe motive să o realizăm integral, în primul rând erau bani foarte mulţi pentru că şoseaua este pe patru benzi, două dus - două întors, şi atunci săream din fondurile europene, acolo nu poţi depune un proiect mai mare de 10-11 milioane de euro, trebuie să fie partiţionate, iar în al doilea rând aşteptam să înceapă lucrările cei de la Apele Române ca să înceapă lărgirea şi consolidarea falezei pe acest POS Mediu pe bani europeni ca să venim cu şoseaua deasupra altfel trebuia să facem noi acest lucru", a mai spus Mazăre.

Şoseaua de coastă va avea o lungime de 11 kilometri, va lega municipiul Constanţa de staţiunea Mamaia, iar primul tronson va fi de patru kilometri.

Primarul Radu Mazăre a mai anunţat că Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa a început schimbarea conductelor de apă şi a canalizării în zona Peninsulară, valoarea totală a investiţiilor în această zonă ridicându-se la 50 de milioane de euro.

"În acelaşi timp, cu bunăvoinţa Consiliului Judeţean şi a Regiei Judeţene de Apă în acest moment se schimbă tot ce înseamnă conducte de apă şi de canalizare în zona Peninsulară în aşa fel încât atunci când vom veni cu proiectul de 11 milioane de euro pentru reabilitarea tuturor străzilor să avem tot ceea ce înseamnă infrastructura de sub stradă făcută.

Reabilitarea străzilor înseamnă mobilier urban şi toate străzile făcute ca în centrul vechi din Bucureşti cu paviment din granit. Despre acelaşi tip de paviment discutăm aici, pe faleza de la Cazino, discutăm în Piaţa Ovidiu şi pe toate străduţele din zona peninsulară. Ca o estimare totală a fondurilor europene care vor intra cu tot cu şoseaua de coastă discutăm despre aproximativ 30 - 35 de milioane de euro, atenţie, bani europeni, plus investiţia pe care o face Regia Judeţeană de Apă care este tot cu BERD şi o parte cu bani europeni, în jur de 10-15 milioane de euro. Discutăm de 50 milioane de euro care vor intra în zona peninsulară", a mai explicat primarul municipiului Constanţa.

Mazăre a mai spus că a fost găsit un investitor şi pentru continuarea lucrărilor la un hotel început în urmă cu mai mulţi ani, acesta fiind tot în zona respectivă, investiţia fiind preluată de la un italian de o companie turcească şi una din Cipru.

La evenimentul de vineri a fost prezent şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti, care l-a felicitat pe Radu Mazăre pentru aceste proiecte, în special pentru şoseaua de coastă.

"Întotdeauna am spus că administraţia locală este una şi politica este alta. Iată de ce încă de la început, de când s-a lansat proiectul şoselei de coastă, am fost categoric în favoarea acestui proiect care din punct de vedere urbanistic, din punct de vedere turistic, din punct de vedere al intereselor globale ale oraşului nostru este deosebit de important", a precizat ministrul Culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici