Radu Mazăre: Maniera în care a fost judecat Voiculescu nu este corectă

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, marţi, că nu ştie dacă Dan Voiculescu este vinovat sau nu, dar maniera în care a fost judecat acesta nu este corectă şi "seamănă a comandă politică şi a aranjament".

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Radu Mazăre: Maniera în care a fost judecat Voiculescu nu este corectă

Radu Mazăre (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Edilul Constanţei spune că în România "acţionează un sistem diabolic, care a fost creat", pentru că atunci când o persoană este judecată nu are parte de un complet ales aleatoriu decât prima dată, iar odată ce acest complet este schimbat din diferite motive, următorul complet de judecată este numit.

"În lege spune că orice cetăţean să fie judecat de un complet ales aleatoriu. Acest sistem îţi alege şi-ţi trage la sorţi primul complet, iar dacă primul complet nu te mai judecă, din diverse motive - spre exemplu e arestat, cum a fost Mustaţă, sau iese la pensie, sau se recuză, completele în continuare din păcate sunt numite. Ceea ce, dacă mă întrebaţi pe mine, este în contradicţie cu legea. Nu mai am sentimentul că sunt judecat de un complet care este tras la sorţi şi unde nu poate exista suspiciunea şi neîncrederea că nu este comandă politică”, a declarat Radu Mazăre.

El spune că nu ştie dacă Dan Voiculescu este sau nu vinovat de faptele de care a fost acuzat, dar tocmai această numire a completului de judecată îl face să creadă că este vorba despre o comandă politică.

"Nu ştiu să spun dacă este vinovat sau nevinovat, dar omul (n.r. - Dan Voiculescu) trebuia să fie judecat de un complet independent, tras la sorţi. Ori maniera în care a fost numit acest complet, şi maniera în care a fost judecat, nu este corectă într-un stat pe care îl vrem de drept. Asta i se poate întâmpla oricui. Seamănă de la o poştă a comandă politică şi a aranjament", a spus Radu Mazăre, care a precizat că, de asemenea, ar trebui prevăzut ca nicio presupusă infracţiune economică să nu fie judecată fără o expertiză relizată de un expert independent.

"Este o chestiune logică, simplă şi de bun simţ", a completat edilul Constanţei.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, vineri, la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), potrivit deciziei luate de Curtea de Apel Bucureşti, care a mai hotărât ca sediul posturilor Antena şi cel al grupului de firme Grivco să fie confiscate.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat atunci că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare.

Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici