Radu Stroe şi Gheorghe Mocuţa, audiaţi ca martori în dosarul transferurilor de fotbalişti

Liberalul Radu Stroe, fost membru al Comisiei parlamentare privind SRI, şi Gheorghe Mocuţa, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, au fost audiaţi ca martori în dosarul transferurilor de jucători în străinătate, în care oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei pentru corupţie.

Urmărește
10 afișări

La termenul de miercuri al procesului, judecătorul i-a audiat pe fostul membru al Comisiei de control asupra SRI, Radu Stroe, şi pe procurorul Gheorghe Mocuţa, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Cei doi au fost membii ai Consiliului de Administraţie a Clubului Dinamo.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Miercuri, Radu Stroe a spus că nu cunoaşte personal pe niciunul dintre inculpaţii din acest dosar şi că, în calitatea sa de membru al CA al Club Dinamo, nu avea altă îndatorire decât acea de a participa la şedinţele consiliului şi de a semna procesul-verbal de la finalul acestora.

Referitor la transferurile de jucători, Stroe a precizat că Secţia Fotbal a Clubului Dinamo se ocupa de întocmirea documentaţiei necesare şi că CA al Club Dinamo nu făcea decât să aprobe de principiu aceste tranferuri.

La rândul său, fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Gheorghe Mocuţa, a arătat instanţei că a fost desemnat membru al CA Dinamo prin ordinul fostului secretat de stat Toma Zaharia, din Ministerul de Interne, încă din vremea când clubul avea statut de organizaţie non-profit.

Mocuţa a arătat, la cererea instanţei, că din cunoştinţele sale la club nu existau "evidenţe duble" şi că nu ştie dacă pe seama transferării unora dintre jucătorii clublui s-au obţinut şi alţi bani decât cei incasaţi de Dinamo.

Întrebat de înstanţă dacă ştia de existenţa unor oferte paralele sau a unor sume ilegale de bani încasate de pe urma transferurilor de jucători, procurorul Mocuţa a arătat că nu ştie astfel de detalii, că banii ceruţi de Dinamo au fost primiţi şi că în cadrul serviciului de contabilitate al clubului erau angajate persoane specializate din cadrul Ministerului de Interne în economie, pentru a verifica aceste operaţiuni financiare.

Acesta a mai arătat că CA al Dinamo a mandatat Secţia Fotbal a clubului pentru a se ocupa integral de documentarea transferurilor de jucători, aceasta fiind secţia însărcinată cu toată procedura de tranfer. "Noi nu am probat absolut nimic pe semnătură", a precizat Mocuţa, care a adăugat că membrilor CA li se spunea "generic" sumele cu care jucătorii erau transferaţi.

Mocuţa a mai susţinut că, în calitatea sa de procuror, dacă ar fi avut cunoştinţă de vreo ilegalitate sau neregularitate produsă în legătură cu aceste tranferuri sau cu încasarea sumelor de bani ar fi "acţionat în consecinţă".

Instanţa i-a audiat, miercuri, şi pe fotbaliştii Denis Şerban şi Cătălin Munteanu. care au afirmat că au primit integral sumele de bani convenite în actele şi contractele de tranfer.

Instanţa a stabilit un nou termen de judecată în acest proces pentru 8 iunie.

În rechizitoriul procurorilor anticorupţie sunt indicate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.

DNA acuză că, în calitate de preşedinte al clubului Rapid Bucureşti, Gheorghe Copos, în cursul lunii ianuarie 1999, în cazul transferului lui Dulca Cristian, ar fi ascuns contractul real de transfer, în valoare de 600.000 de dolari, prezentând în schimb unul fals, având ca valoare a transferului suma de 120.000 de dolari; în luna septembrie a anului 2003, acelaşi inculpat ar fi înregistrat în contabilitate suma de 100.000 de dolari drept valoare a transferului lui Bratu Florin, contractul real fiind de 2.750.000 de dolari.

În calitate de preşedinte al clubului Gloria Bistriţa, inculpatul Pădureanu Jean, la solicitarea inculpaţilor Becali Ioan şi Becali Victor, ar fi acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale jucătorilor Ganea Ionel şi Sânmărtean Lucian în favoarea firmelor olandeze de tip SRL Phoenix şi Intermark. În acest mod, transferul lui Ganea Ionel, în valoare totală de 2.000.000 de dolari a fost diminuat la suma de 600.000 de dolari - sumă înregistrată în contabilitatea clubului bistriţean, iar transferul lui Sânmărtean Lucian, în valoare totală de 600.000 de dolari, a fost înregistrat în fals ca fiind de 300.000 de dolari, inculpatul primind în contul personal suma de 105.000 de dolari de la firma Intermark, potrivit DNA.

La transferul lui Sânmărtean Lucian, arată DNA, ar fi participat şi inculpatul Popescu Gheorghe (la acea vreme angajat al firmei Becali Sport). Acesta ar fi virat banii plătiţi de clubul Panathinaikos Atena în contul firmei Intermark din Olanda. Acelaşi inculpat, alături de inculpaţii Copos Gheorghe şi Becali Ioan, ar fi contribuit la falsificarea sumei de transfer în cazul lui Bratu Florin, încasând aproximativ1.600.000 de dolari din valoarea totală de 2.750.000 de dolari a transferului, sub forma de împrumut şi în numele firmei Becali Sport.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la F.C. Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici