Răducu Mazăre şi-a vizitat tatăl în arest: Îi lipsesc soarele şi sportul

Răducu Mazăre, fiul primarului suspendat al Constanţei, Radu Mazăre, care miercuri dimineaţă şi-a vizitat tatăl în Arestul Poliţiei Capitelei, a povestit, la ieşire, că acestuia îi lipsesc soarele şi sportul, precizând că împarte celula cu alte şase persoane.

Urmărește
2202 afișări
Imaginea articolului Răducu Mazăre şi-a vizitat tatăl în arest: Îi lipsesc soarele şi sportul

Răducu Mazăre şi-a vizitat tatăl în arest: Îi lipsesc soarele şi sportul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / Marius Dumbraveanu)

”Se bucură că a văzut sorele. Stătea la geam, cu faţa la soare. Îi lipsesc soarele şi sportul. În rest, ce să facă, bine”, a afirmat Răducu Mazăre, după ce şi-a vizitat tatăl în arest.

El a spus că acesta a împărţit celula cu încă şapte persoane, dar între timp una dintre ele a plecat, astfel că acum tatăl său are şase colegi de arest.

Răducu Mazăre a mai spus că tatăl său a participat săptămâna trecută la o slujbă religioasă, iar de Paşte a mâncat drob şi a ciocnit ouă roşii cu colegii de celulă, cu care se înţelege bine.

Întrebat dacă primarul Constanţei va face contestaţie la măsura arestării preventive, Răducu Mazăre a spus că deocamdată nu, până când procurorii nu vin cu propunerea de prelungire a măsurii, el precizând că dosarul nu a plecat încă de la instanţa supremă, iar motivarea deciziei nu a fost comunicată de magistraţi.

Fiul lui Radu Mazăre a mai spus că acesta s-a plâns de toată situaţia prin care trece, apreciind că ”totul este o bătaie de joc şi o loterie” şi arătându-se nemulţumit de faptul că nici după două săptămâni judecătorul nu a motivat decizia de arestare.

Întrebat dacă a preluat rolul tatălui său, Răducu Mazăre a spus că le scoate la cafele pe prietenele tatălui său şi că ”pe partea de socializare” se descurcă: ”Eu îi mai scot prietenele la cafele, iar bunica are grijă de casă. Pot să fiu înlocuitor până într-un punct, nu pot să fiu înlocuitor complet, dar pe partea de socializare mă descurc”.

Întrebat dacă după ce va ieşi din arest tatăl său va demisiona de la conducerea Primăriei Constanţa, fiul lui Radu Mazăre a spus: ”Ştii cât de greu e să estimezi momentul ăsta? E foarte greu. Nu ştiu ce să zic. Nu vezi cum se întâmplă lucrurile de pe o zi pe alta?”.

De asemenea, întrebat dacă el ar vrea ca tatăl lui să mai rămână în primărie şi în politică, Răducu Mazăre a spus că îşi doreşte ca tatăl său să iasă din arest, să stea de vorbă şi să mănânce împreună, în familie, şi apoi să se gândească ce va face.

Despre posibilitatea ca primarul Constanţei să fie vizitat în arest de fete, Răducu Mazăre a spus: ”Unele dintre ele îi şi scriu. Dacă ne-ar lăsa să venim zece, am veni, dar nu ne lasă. S-ar fi bucurat să vadă o pată de culoare după atâta gri acolo jos”.

Primarul suspendat al Constanţei, Radu Mazăre, se află în Arestul Poliţiei Capitalei din 3 aprilie, când a fost transferat din arestul Poliţiei Constanţa, unde a stat o zi, după ce a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi câştigarea unor licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

În acest caz a fost arestat preventiv şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, pe numele său fiind emis un alt mandat de arestare preventivă, într-un alt dosar.

Radu Mazăre este acuzat că, în perioada 2006 - 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Şi în acest caz, notează procurorii, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.

Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile lui Mazăre, referitoare la: impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată, inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de două oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim trei participanţi, şi tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor acţiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului, mai spun procurorii.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 – 2013, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 - 2012, în aceeaşi calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanţa şi o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009 - 15 februarie 2012, etc.

În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani înainte de comiterea faptei, cât şi pentru Sorin Strutinsky, arată anchetatorii.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, cercetările în acest dosar au la bază sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, este în relaţii comerciale cu Mazăre în opt societăţi. În prezent, omul de afaceri este arestat şi judecat în dosarul de trafic de influenţă în care este acuzat că a primit aproximativ 2 milioane de euro ca să intervină la instituţii publice pentru plata unor lucrări.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată, în 3 aprilie, de DNA Constanţa într-un alt dosar, în care este cercetat pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, procurorii stabilind că în acest caz bugetul Primăriei Constanţa a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.

În 6 aprilie, Radu Mazăre a fost suspendat de către prefectul judeţului Constanţa din funcţia de primar al Constanţei, pe care a deţinut-o timp de 15 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici