- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.11.2012, 11:59)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raed Arafat: Căutăm soluţii pentru aducerea în ţară a medicamentelor ieftine, dar foarte cerute
Noul ministru al Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat joi că va căuta soluţii pentru aducerea în ţară a medicamentelor ieftine, dar foarte solicitate, una dintre acestea fiind licitaţia la nivel naţional prin intermediul Unifarmului.
Urmărește
343 afișări
Raed Arafat: Căutăm soluţii pentru aducerea în ţară a medicamentelor ieftine, dar foarte cerute (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
Ordinul postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii prevede ca spitalele să organizeze propriile licitaţii pentru aducerea în ţară a medicamentelor. "Acest ordin este în dezbatere publică şi dacă vom vedea că realizarea este dificilă atunci vom modifica proiectul de ordin, astfel încât să ne concentrăm pe licitaţie la nivelul Unifarmului", a spus Raed Arafat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
El a ţinut să precizeze că fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi a întocmit o listă a medicamentelor la risc de a nu mai exista pe piaţa din România.
"Lista medicamentelor foarte ieftine la risc de a nu mai exista pe piaţa din România sau care deja nu se mai aduc se regăseşte şi în proiectul de ordin postat pe site-ul MS. Noi am încercat să identificăm aceste medicamente, vorbesc despre medicamente care nu mai există pe piaţa românească sau la care există riscul de a dispărea de pe piaţă", a mai spus Arafat.
Aceste medicamente sunt prea ieftine şi nu există interes comercial, fie unele chiar nu se mai fabrică. "Spitalele întârzie foarte mult să facă licitaţii pentru aceste medicamente. De aceea ne gândim să facem licitaţii naţionale pentru aceste produse. Una dintre soluţii ar fi ca Unifarmul, compania care aduce în ţară medicamente pentru nevoi speciale să facă licitaţii pentru toate nevoile care există la nivel naţional vizând aceste medicamente astfel încât să se aducă o cantitate mai mare şi să devină mai atractative pentru cei care le comercializează", a mai spus ministrul sănătăţii.
El a spus că şi până acum licitaţiile pentru aceste medicamente erau asigurate la nivelul spitalului, dar fiind vorba de cantităţi foarte mici acestea nu le puteau achiziţiona.
"Chiar dacă proiectul de ordin care prevede obligativitatea spitalelor de a-şi achiziţiona singure propriile medicamente ieftine este pe site-ul ministerului în dezbatere publică, vom analiza dacă este mai bine ca situaţia să rămână aşa cum este sau să concentrăm licitaţia la nvelul Unifarmului care poate să aducă dintr-o dată o cantitate mai mare", a mai spus ministrul.
Potrivit unui proiect de ordin postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, spitalele vor fi obligate să organizeze, în termen de zece zile lucrătoare de la intrarea in vigoare a unui ordin al Ministerului Sănătăţii (MS), procedurile de achiziţii publice pentru medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare, se arată în proiectul actului normativ.
Proiectul de ordin, lansat în dezbatere publică miercuri, prevede o listă cu o sută de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate pe perioada spitalizării. Printre medicamentele de pe listă se află cele pentru bolnavii de cancer, antibiotice şi vaccinul rabic.
"Este vorba, practic, despre acele medicamente necesare pacienţilor care sunt ieftine şi, din acest motiv, nu mai sunt aduse de către distribuitori sau sunt cu risc ridicat de a nu mai fi aduse", a explicat, pentru MEDIAFAX, noul ministru al Sănătăţii, dr. Raed Arafat.
Lista cu medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionarea spitalelor va fi actualizată semestrial, prin modificarea/completarea acesteia sau ori de câte ori condiţiile de modificare/completare o impun, pe baza propunerilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cu avizul unităţii de evaluare a tehnologiilor medicale şi a Direcţiei Farmaceutice şi a Dispozitivelor Medicale, aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, se arată în proiect.
Proiectul de ordin prevede că unităţile sanitare publice cu paturi au obligaţia să organizeze proceduri de achiziţii publice pentru acele medicamente pe care le consideră necesare pentru desfăşurarea propriei activităţi medicale, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare privind achiziţiile publice, în termen de zece zile lucrătoare de la intrarea in vigoare a actului normativ.
"Pentru asigurarea unor servicii medicale de înaltă calitate şi a continuităţii tratamentului pentru pacienţii din unităţile sanitare publice cu paturi, acestea au obligaţia să organizeze proceduri de achiziţii, conform legii, pentru acele medicamente pe care le consideră necesare pentru desfăşurarea propriei activităţi medicale în termen de maximum zece zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordinului. Totodată, prin proiectul de ordin se reglementează obligaţia unităţilor sanitare publice cu paturi de a se asigura că pe parcursul anului nu înregistrează disfunctionalităţi în aprovizionarea cu aceste medicamente; în acest sens, unităţile sanitare vor înscrie în contractele încheiate conform legii clauze care să asigure acest lucru", se arată în referatul de aprobare a proiectului de ordin.
Potrivit proiectului, preţul de achiziţie al medicamentelor nu poate depăşi preţul stabilit conform prevederilor ordinului ministrului Sănătăţii privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, în condiţiile legii.
Pentru cele o sută de medicamentele menţionate, ca urmare a procedurilor de achiziţii publice derulate în condiţiile legii, spitalele vor încheia acorduri-cadru pe o perioadă de maximum trei ani şi respectiv contracte subsecvente, potrivit legii, se mai precizează în proiect.
Conform aceluiaşi proiect, spitalale au obligaţia să prevadă în acordurile-cadru, respectiv în contractele subsecvente încheiate pentru medicamentele de pe listă, clauze care sa asigure aprovizionarea continua cu medicamentele ce fac obiectul contractului. Clauzele vor viza livrarea medicamentelor către spitale în cel mult trei zile lucrătoare de la lansarea comenzii sau în 24 de ore pentru situaţii urgente, justificate medical.
De asemenea, decontarea contravalorii medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate pentru consumul în spitale se va efectua de către unităţile sanitare publice cu paturi către furnizori în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data validării facturilor depuse în vederea decontării la casa de asigurări de sănătate, validare care se realizează în termen de maxim 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentelor justificative la casa de asigurări de sănătate şi se realizează lunar în ordine cronologică, din fondurile aprobate cu această destinaţie, în limita sumelor disponibile.
În proiect se mai arată că nerespectarea dispoziţiilor ordinului conduce la încetarea contractului de management şi, respectiv, a contractului de administrare, ceea ce înseamnă că directorii de spitale care nu se îngrijesc de aprovizionarea cu medicamente riscă să fie schimbaţi din funcţie.
Proiectul de ordin al MS se va afla în dezbatere publică până la 7 decembrie.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: RAED ARAFAT, numit ministru al Sănătăţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe