Raed Arafat, despre ajutorul internaţional pentru Colectiv: Noi aveam nevoie de paturi, nu de transport

Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că în cazul tragediei de la Colectiv a discutat despre activarea Mecanismului de Protecţie Civilă Europenă, dar necesitatea României nu era de transport, ci de paturi pentru marii arşi, pentru care medicii din străinătate au venit să vadă situaţia la faţa locului.

Urmărește
2628 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat, despre ajutorul internaţional pentru Colectiv: Noi aveam nevoie de paturi, nu de transport

Raed Arafat, despre ajutorul internaţional pentru Colectiv: Noi aveam nevoie de paturi, nu de transport

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat, sâmbătă, pe Facebook, de ce nu a fost activat Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană în cazul tragediei de la Colectiv, de acum patru ani.

„În situaţia care a avut loc la noi, tragedia de la Colectiv, personal am luat legătura cu cineva de la Protecţia civilă Europeană şi am discutat cu ei oportunitatea activării mecanismului. Era clar că activarea mecanismului nu putea să ne aducă ceva major în plus. O să explic asta foarte clar de ce. Puteam să beneficiem foarte mult dacă aveam nevoie de resurse de transport de exemplu. Dar nu era cazul. Am avut avioanele noastre, am apelat la avionul NATO. Deci nu exista o nevoie pe care nu o putem acoperi. Nevoia noastră era de paturi, de locuri, iar în Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană există anumite resurse care sunt resurse voluntare care le oferă ţările şi le pun sub Mecanism. Aceste resurse pot fi solicitate de ţările care au dezastre sau catastrofe (...). Din acest mecanism paturile de spitale nu fac parte din aceste resurse”, explică Raed Arafat.

Şeful DSU afirmă că România putea acţiona mecanismul punând pe site că după tragedia de la Colectiv este nevoie de paturi pentru marii arşi, însă timpul a fost scurtat prin discuţii bilaterale.

„Cum funcţionează? Pui pe mecanism (pe site-ul oficial – n.r.) că vrei paturi pentru pacienţi. Mecanismul anunţă asta la toate ţările membre ale Mecanismului. Sunt ţări care au nivel de sistem sanitar ca şi România sau poate sub România sau peste România şi toate aceste ţări primesc acest apel, după care ţările respective urmează să contacteze spitalele să verifice, să comunice tot pe site-ul mecanismului, în scris, că au găsit un număr de paturi. Dar mecanismul nu se mai ocupă de partea de plată şi de tot. Atunci ne revenea nouă să intrăm în legătură bilaterală cu aceste spitale şi să începem să discutăm de transfer de plată, de toate aspectele pe care noi le-am făcut pe linie bilaterală. Acest lucru ar fi întârziat foarte mult, de fapt nu ar fi facilitat transferul sau nu ar fi grăbit transferul. Mai mult decât atât, puteam să avem ţări care nu au capacităţi reale pentru pacienţii mari arşi dar să ofere pentru solidaritate un număr de paturi şi putea să existe ca ţările care au paturi de nivel înalt pentru marii arşi să nu ofere în primă fază pentru că era şi weekend şi până se mişcau să ofere putea fi tardiv”, a explicat Raed Arafat.

Şeful DSU a precizat că nu există, nici în prezent, o procedură a Mecanismului de Protecţie Civilă Europeană pentru pacienţi arşi, iar discuţiile pe această temă au început abia din 2016, după experienţa României în tragedia de la Colectiv.

Raed Arafat a explicat că în urma discuţiilor cu spitalele din străinătate, pentru preluarea pacienţilor mari arşi, echipe de doctori au preferat să vină în România pentru a vedea situaţia reală.

„Spitalul de la Bruxelles era primul cu care am început să discutăm şi acolo preferinţa a fost ca să vină echipă să verifice, să vadă pacienţii, să aleagă şi să spună pe cine poate să ia şi într-adevăr asta s-a întâmplat. Asta înseamnă că noi nu puteam să urcăm pacienţii în avion până nu venea echipa să evalueze şi preia pacienţii. (...) Singura ţară care a primit pacienţi fără să necesite să vină medici de la ei aici a fost Austria. În rest toate ţările au trimis de echipă aici, de la belgieni, care au lucrat şi pentru olandezi, partea franceză, partea germană, Anglia, Norvegia, toţi au avut echipe care au venit şi au spus <luăm pacientul ăsta sau luăm pacientul ăsta>, iar noi am organizat transferul pacienţilor”, a mai spus Raed Arafat.

În urma incendiului de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 146 au fost răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici