Raed Arafat, explicaţii privind Ro-Alert. De ce sistemul nu a anunţat TORNADA din Călăraşi

Raed Arafat, şeful DSU, răspunde criticilor potrivit cărora Ro-Alert ar fi trebuit să avertizeze populaţia cu privire la tornada de marţi din Călăraşi şi precizează că sistemul nu depistează singur fenomenele periculoase, subliniind că meteorogii sunt cei care interpretează datele, nu DSU sau IGSU.

Urmărește
4449 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat, explicaţii privind Ro-Alert. De ce sistemul nu a anunţat TORNADA din Călăraşi

Arafat explică de ce Ro-Alert nu a anunţat tornada: Sistemul NU depistează singur fenomenele meteo

„Unii au început să atace sistemul Ro-Alert de parcă sistemul Ro-Alert este un radar meteo care trebuie să avertizeze despre fenomenele meteo înainte că ele să apară. Cred că este momentul să clarificăm din nou, şi cât de detaliat posibil, cum funcţionează acest sistem. La nivelul fiecărui dispeceratul ISU judeţean, precum şi la nivelul IGSU şi al DSU, există terminale de activare Ro-Alert; Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate, de către ofiţerul de serviciu care alege zona în care populaţia trebuie să fie avertizată, în vederea înştiintării despre un fenomen sau situaţie periculoasă iminentă; Ca să activăm sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situaţia respectivă urmează să aibă loc sau cel puţin faptul că fenomenul este în desfăşurare; Pentru cei care nu cunosc încă, DSU şi IGSU NU SUNT CEI CARE INTERPRETEAZĂ DATELE METEO, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM”, a scris şeful DSU Raed Arafat, pe Facebook.

Potrivit lui Arafat, alerta este emisă dacă echipele de intervenţie sunt sesizaţi de către meteorologi sau de altă instituţie despre un fenonem care pune viaţa cetăţenilor în pericol.

„Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistează singur fenomenele meteo sau alte situaţii periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone şi emiterea mesajului care să ajungă concomitent şi instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă; Să nu uităm că mai este şi aplicaţia DSU, care este conectată la rândul ei direct la ANM ca sursă de informare, şi prin care se dau avertizări frecvente de cod galben, protocaliu sau roşu. În cazul judeţului Călăraşi s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu înaintea apariţiei "tornadei" şi prin care populaţia a fost avertizată că vor fi fenomene extreme”, a mai explicat şeful DSU.

O tornadă impresionantă a fost filmată, marţi, de mai mulţi şoferi în zona localităţii Drajna din judeţul Călăraşi, imaginile fiind postate pe reţelele de socializare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici