- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RAED ARAFAT A DEMISIONAT: Am obligaţia să avertizez, să nu tac. Ieşind din Ministerul Sănătăţii voi putea apăra mai bine sistemul de urgenţă
Raed Arafat a declarat, marţi, că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat pentru că ieşind din Ministerul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice.
RAED ARAFAT DEMISIONEAZĂ în urma scandalului privind noua lege a sănătăţii (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)
"Ieşind în afara Ministerului Sănătăţii voi putea apăra sistemul de urgenţă mai bine", a precizat Raed Arafat.
Raed Arafat a mai spus că a fost sunat de mulţi colegi care l-au rugat să rămână la Ministerul Sănătăţii. El a precizat că pentru cei care se întrebau dacă a murit, răspunde că nu a murit şi că va fi în continuare în sprijinul sistemului de urgenţă.
"Ziceam că încă n-am murit, că încă sunt aici. Sunt şi o să fiu pentru sistemul de urgenţă, fără nicio discuţie", a spus Arafat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
De asemenea, Raed Arafat a adăugat că nu este de acord cu punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii în ce priveşte sistemul de urgenţă, pentru că el crede că, în forma propusă în proiectul Legii sănătăţii, va avea un impact negativ asupra acestui sistem.
"Consider că sistemul de urgenţă va avea un impact negativ din moment ce orice control va dispărea", a adăugat Raed Arafat.
El a mai spus că sistemul actual de urgenţă nu este doar rodul muncii lui, ci este rezultatul activităţii unei comisii.
"O legislaţie care este unică, tradusă de Banca Mondială şi folosită în alte ţări, această lege nouă, ne este teamă, va dispărea. Indiferent că se spune că legislaţia secundară rămâne, ea va dispărea pentru că dispare baza legală. De acolo dispare integral capitol privind corelarea SMURD şi MAI", a explicat Arafat.
El a adăugat că răspunsul primit după discuţiile din Comisia de Urgenţă, că aceste prevederi vor fi cuprinse în normele de aplicare, nu îl mulţumeşte, deoarece consideră că astfel de reglementări trebuie cuprinse în lege, nefiind suficientă o hotărâre de guvern sau un ordine.
"Nu poţi face asta doar la nivel de hotărâre de guvern sau de ordin, îţi trebuie o lege. Noi ne întrebăm care va fi conceptul viitorului sistem de urgenţă. Indiferent de sistem, noi desfiinţăm o lege cursivă, care are multe lucruri pentru sistemul de urgenţă. Dacă un sistem funcţionează bine, un sistem care nu pot spune că este perfect, nu pot să spun că a atins apogeul, însă este un sistem pentru care mulţi din alte ţări avansate ne-au lăudat că am luat-o înainte ca şi sistem de urgenţă", a mai spus Raed Arafat.
El a atras atenţia că se distruge ceva ce există, fără a fi siguri că în schimb va fi ceva mai bun sau cel puţin la fel de bun.
"Nu este vorba de Arafat, este vorba de sistemul public de urgenţă. Vreau să explic anumite aspecte, sper să înţeleagă lumea că avem un sistem de urgenţă integrat. Nu poţi spune că SMURD nu este afectat când depinde de serviciul public de ambulanţă. Ajungem la un sistem în care va intra factorul comercial şi care va intra în comepetiţie cu sistemul public, iar sistemul de urgenţă va deveni vulnerabil. Sunt firme concurente, şi nu mai poţi vorbi de un sistem integrat, ci de un sistem dezintegrat", a arătat Raed Arafat.
El a mai spus că atunci când se va realiza unde s-a ajuns cu sistemul de urgenţă, peste trei-patru ani, va fi ireversibil, nu va mai fi posibilă o întoarcere de unde s-a pornit.
"Am obligaţia să avertizez şi să zic public, nu să tac şi să stau pe loc în speranţa că se va rezolva. Pe parcursul anilor, nu este prima dată când există această tentativă de comercializare. Au fost presiuni multe. Am avut presiuni fantastice la Legea 95/2006", a mai arătat Raed Arafat.
Raed Arafat a demisionat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat, marţi, că a luat la cunoştinţă cu regret de decizia lui Raed Arafat de a demisiona din funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii, precizând că nu ştie dacă premierul o va accepta.
"Este regretabil că s-a ajuns la această situaţie. Am încercat să-l conving, l-am rugat să se concentreze pe îmbunătăţirea proiectului de lege şi să nu proiectăm o ipoteză care poate fi negativă. Este o decizie personală şi, cu regret, am luat cunoştinţă de ea", a spus ministrul Sănătăţii.
Ritli a precizat că, neavând foarte mulţi specialişti, a hotărât să aleagă un consilier onorific pe probleme de urgenţă, respectiv pe doctorul Tudor Ciuhodaru.
Ministrul a mai spus că a avut o discuţie cu Tudor Ciuhodaru, urmând ca acesta să ajute la dezvoltarea şi comunicarea pe marginea proiectului Legii sănătăţii.
"Astăzi am avut o conferinţă şi cu directorii de direcţii sanitare, în care am prezentat sumar elemente esenţiale ale legii şi am transmis ca mesaj să studieze cu atenţie, să vină cu sugestii profesioniste, să comunice în judeţele lor şi să răspundă la întrebări", a adăugat Ritli Ladislau.
Raed Arafat a anunţat o conferinţă de presă la ora 14.30.
Decizia de a demisiona vine în urma disputelor lui Raed Arafat cu preşedintele Traian Băsescu şi cu oficiali din Ministerul Sănătăţii pe tema Legii reformei în sănătate.
Doctorul Raed Arafat a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii în 23 august 2007, printr-o decizie semnată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.
În cadrul ministerului, Raed Arafat s-a ocupat de medicina de urgenţă.
Raed Arafat este şi coordonator al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).
Raed Arafat, de profesie medic specialist de Anestezie Terapie Intensivă, a înfiinţat şi coordonat SMURD în 1990, lucrând mai întâi ca voluntar, pe o perioadă de opt ani.
În prezent este medicul coordonator al staţiei SMURD Târgu Mureş, cel mai modern centru de urgenţă din România.
Pasiunea pentru medicina de urgenţă o descoperă încă din copilărie. La vârsta de 14 ani, Raed Arafat îşi descoperă hobby-ul, care mai târziu devine şi profesie: primul ajutor.
În anii '70, în oraşul natal Nablus (Palestina), creează o echipă de prim ajutor formată din colegii de clasă, pe care o instruieşte şi o coordonează. A activat ca voluntar la pompieri şi alte echipe de urgenţă din Palestina.
Raed Arafat a venit în România în 1981, la vârsta de 16 ani. A studiat limba română la Piteşti, iar apoi a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca şi s-a specializat la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca pe Anestezie Terapie Intensivă.
În anul 2003 primeşte Ordinul Naţional "Pentru Merit" în gradul de Cavaler, acordat de preşedintele din acea perioadă, Ion Iliescu, pentru întreaga activitate ştiinţifică şi de cercetare, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi promovarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în România.
În noaptea de 31 decembrie 2005, cu câteva minute înainte de noul an 2006, pe scena amplasată în faţa Teatrului Naţional, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Raed Arafat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Ofiţer, pentru eforturile depuse în salvarea oamenilor la inundaţii şi pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieţilor a numeroşi români.
În 2008, Raed Arafat a pus bazele sistemului de Telemedicină la Spitalul Clinic de Urgenţă din Târgu Mureş.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36