GALERIE FOTO Raed Arafat, la exerciţiul internaţional privind intervenţia la inundaţii, desfăşurat la Timişoara: România să meargă să ajute pe alţii

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că România nu trebuie să fie doar o ţară care “e potenţial primitoare de ajutor”, ci una care să poată sprijini alte state din Europa în cazul producerii de dezastre.

Urmărește
634 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Raed Arafat, la exerciţiul internaţional privind intervenţia la inundaţii, desfăşurat la Timişoara: România să meargă să ajute pe alţii

GALERIE FOTO Raed Arafat, la exerciţiul internaţional privind intervenţia la inundaţii, desfăşurat la Timişoara: România să meargă să ajute pe alţii

Raed Arafat a participat, sâmbătă, la ultimele simulări din cadrul unui exerciţiu internaţional privind intervenţia la inundaţii, desfăşurat la Timişoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La exerciţiu participă aproximativ 500 de pompieri, dintre care 180 sunt din Germania, Austria şi Franţa, care au venit în judeţul Timiş cu mai multe echipamente cu care pot interveni în caz de dezastru.

Raed Arafat a afirmat că exerciţiul este extrem de important, pentru că cele patru ţări participante învaţă unele de la celelalte.

“Acest exerciţiu este extrem de important, pentru că învăţăm unii de la alţii. În acest exerciţiu sunt module din trei ţări care au venit să participe. Vorbim de un modul de pompare de înaltă capacitate provenit din Austria, un modul de purificare a apei cu capacitate foarte mare provenit din Germania, un modul de prelevare şi detecţie CBRN (n.r. substanţe chimice, biologice, radiologice şi nucleare) provenit din Franţa. Pentru noi, mai ales că am oferit anul trecut module pentru protecţia civilă europeană care urmează să fie validate, aici este un proces de învăţare şi de preluare de experienţă din celelalte ţări care sunt experimentate în acest domeniu”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Arafat consideră că este normal ca România să ajute celelalte ţări europene în caz de dezastru, nu doar să primească sprijin.

“Este normal ca în cadrul cooperării europene în cazul dezastrelor, prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, România să nu fie doar o ţară care e potenţial primitoare de ajutor, ci să fie o ţară care este şi ofertantă de ajutor, care să meargă să ajute pe alţii. Am mai făcut acest lucru în 2014, când o echipă din Timiş a plecat pentru a asista la inundaţiile din Serbia, ajutorul care a fost oferit Sloveniei când a fost o problemă cu curentul, s-au trimis generatoare electrice din România. Ţara noastră trebuie să se pregătească pentru ambele sensuri: să ştie cum să primească ajutor în caz de dezastru, şi asta se face acum, dar să ştie şi cum să participe în a-i ajuta pe alţii”, a afirmat Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a spus că România mai are nevoie de echipamente pentru a se alinia ţărilor europene, dar că au fost făcuţi paşi importanţi, în ultimii trei ani, în ceea ce priveşte dotarea.

“Din fericire, în ultima perioadă, dotarea care a intrat ne aduce la un anumit nivel mult mai bun decât înainte. Însă, din dotările pe care le văd la acest exerciţiu, încă mai avem drum de făcut, se vede dotarea şi conceptul dotării, care este orientat spre o viziune mult mai largă de reacţie la dezastre. Echipa austriacă este pregătită inclusiv cu staţie mobilă de alimentare cu combustibilul pentru echipamentele lor, bucătărie care poate să asigure hrana pentru 5.000 de persoane pe zi pentru cei care intervin la faţa locului, diferite componente ale echipamentelor care pot fi transportate rapid, prin diferite mijloace. De doi, trei ani, şi dotarea noastră este orientată înspre o viziune mai largă, dar încă mai avem paşi de făcut. 90 de milioane de euro până la sfârşitul acestui an vor fi cheltuiţi din fonduri europene pentru dotări, din 2015 până acum s-au cheltuit deja 60, anul acesta mai avem 30 pe un anumit proiect şi se lucrează pe un proiect mult mai mare deja, de 80 de milioane de euro”, a conchis Raed Arafat.

Exerciţiul internaţional privind intervenţia la inundaţii, desfăşurat la Timişoara, în perioada 9 – 11 martie, a fost finanţat din bani europeni. În luna mai, în Austria, va avea loc procesul de certificare a echipei de pompare de mare capacitate a ISU Timiş în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici