Raed Arafat: Niciun bolnav în stare gravă nu va fi respins de la consultaţie luni

Medicii de la ambulanţă, din Unităţile de Primiri Urgenţă şi Centrele de Primiri Urgenţă, cât şi cei din Secţiile de Anestezie Terapie Intensivă vor fi la datorie, luni, astfel încât niciun bolnav în stare gravă nu va fi respins de la consultaţie, cazurile care nu sunt urgenţe fiind reprogramate.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat: Niciun bolnav în stare gravă nu va fi respins de la consultaţie luni

Raed Arafat: Niciun bolnav în stare gravă nu va fi respins de la consultaţie luni (Imagine: Ghita Porumb/ Arhiva Mediafax Foto)

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că cei care vor avea nevoie de Salvare sau de Ambulanţa SMURD vor putea apela la aceste servicii dacă au o problemă gravă.

"Niciun bolnav care va ajunge la spital nu va fi refuzat dacă are o problemă gravă de sănătate care i-ar pune viaţa în pericol", a spus Raed Arafat.

Acesta a subliniat că Ministerul Sănătăţii respectă dreptul la grevă al angajaţilor din sistemul sanitar, dar le-a cerut celor din liniile de urgenţă să îşi facă datoria.

"În cazul SMURD nu se pune problema grevei, întrucât cei mai mulţi sunt pompieri militari, iar aceştia vor fi în dispozitive", a adăugat Raed Arafat.

De altfel, potrivit Legii 95/2006, titlul 4, este interzisă greva în sistemul de urgenţă.

Liderul Federaţiei "Sanitas", Marius Petcu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că din cei 120.000 de angajaţi din sănătate care au semnat pentru grevă, 4.800 sunt medici, dintre care 700 în Bucureşti, 65.000 asistenţi, 20.000 infirmiere şi personal TESA, acestora adăugându-li-se medici de la Camera Federativă a Medicilor.

Liderul Federaţiei Medicilor "Dr I. Cantacuzino", Florin Chirculescu, a subliniat şi el că persoanele care amână de câteva zile să meargă la medic pentru diverse dureri, dar vor alege ziua de luni să ceară o consultaţie vor fi rugaţi să revină în altă zi.

De altfel, medicii SUUB înscrişi în Sindicatul "Dr. Ioan Cantacuzino" au anunţat că vor face, luni, grevă în curtea unităţii sanitare, nemulţumiţi de situaţia gravă în care a ajuns sistemul sanitar. Ei şi-au motivat acţiunea spunând că lipsesc chiar şi materialele ieftine, motiv pentru care din trei operaţii se mai face una.

La rândul lui, preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Vasile Astărăstoae, a declarat pentru MEDIAFAX, că starea sistemului sanitar este jalnică şi că sunt înregistrate lipsuri multiple, astfel că spitalele nu mai au materiale sanitare, medicamente, aţă chirugicală, iar bolnavii sunt amânaţi, nu mai pot fi făcute operaţii, mai mult pacineţii sunt trimişi să-şi facă analize şi chiar investigaţii foarte scumpe în sistemul privat.

Medicii de familie şi specialiştii percep deja taxe pentru cei care vor să fie consultaţi fără programare, peste cele 20 de consultaţii pe care le decontează CNAS pe zi. Astfel că, neoficial, sistemul coplăţii a început să funcţioneze chiar de la 1 aprilie.

Peste toate, reducerile de salarii, disponibilizările şi reoganizările din sistem fac ca sănătatea să fie şi ea în grevă. O grevă generală reală în sănătate ar fi justificată, a subliniat preşedintele CMR.

"Mii de bolnavi sunt obligaţi să întrerupă trataemntul întrucât CNAS a redus bugetele programelor de sănătate, iar banii ajung cu întârziere", a susţinut Astărăstoae.

Preşedintele CMR s-a arătat vizibil îngrijorat de lipsurile fără precedent din sănătate, dar mai ales de exodul tot mai crescut al medicilor.

Chirculescu declara, vineri, pentru MEDIAFAX, că medicii care nu au program luni dimineaţă vor manifesta în curtea spitalului. Ceilalţi vor consulta toţi bolnavii care vin la camerele de gardă, dar vor trata numai urgenţele, iar restul pacienţilor vor fi reprogramaţi.

Totodată, mai multe organizaţii sindicale ale medicilor vor proceda în acelaşi mod.

"Este vorba despre medici din Iaşi, Caraş-Severin, Timişoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Dâmboviţa, dar şi din alte zone", a adăugat liderul sindicatului medicilor bucureşteni.

Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, iar acestora li se vor alătura într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.

Potrivit sindicaliştilor, cel puţin un milion de angajaţi vor intra în grevă pe 31 mai şi 1 iunie.

Peste 10.000 de angajaţi ai Serviciilor de Ambulanţă vor fi în grevă de luni, 31 mai, pe o perioadă nedeterminată, însă fără a afecta activitatea medicală de urgenţă.

Potrivit programului, luni se vor organiza mitinguri în incinta staţiei centrale a fiecărui serviciu de ambulanţă, începând cu ora 10.00, iar timp de trei minute vor funcţiona sirenele, dar sistemele luminoase vor funcţiona pe toata perioada desfăşurării protestului.

În 31 mai, între orele 10.00 şi 11.00, în curtea sediului central al serviciului de ambulanţă şi în faţa sediilor Prefecturilor vor fi organizate mitinguri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici