Raed Arafat: O echipă mixtă MS şi MAI a controlat 12 ambulanţe, multe aveau probleme
O echipă mixtă formată din reprezentaţi ai MS şi MAI a controlat 12 ambulanţe de stat şi private care veneau în Capitală, la majoritatea fiind probleme legate de dotările necesare şi de nepurtarea centurii de siguranţă de către personalul medical şi pacienţi.
"Vineri a fost pentru prima dată când am făcut un astfel de control. Avem din 2010 un astfel de protocol cu Poliţia prin care putem face controale la toate ambulanţele aflate în trafic. Până vineri nu am făcut un astfel de control. Azi, au fost oprite mai multe maşini, dar au fost păstrate la control numai cele care nu aveau un pacient în stare gravă", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
El a precizat că în urma controalelor au fost găsite nereguli care vizează lipsa unor echipamente uzuale din dotarea unor ambulanţe private, "maşini care ar trebui scoase din uz, dar ele sunt încadrate la o categorie la care ar putea fi solicitată să ajute la o urgenţă dacă se află în trafic şi apare un accident cu victime multiple".
În timpul controalelor a fost identificată şi o ambulanţă care folosea semnale luminoase şi sonore, deşi nu avea nicio urgenţă.
De asemenea, la unele ambulanţe de stat oprite pentru control au fost găsite nereguli legate de faptul că personalul medical şi pacienţii nu purtau centura de siguranţă, punând astfel în pericol siguranţa lor şi a bolnavilor, a mai spus Raed Arafat.
"Vom intensifica aceste controale, concomitent cu cele din staţiile de ambulanţă. Vom monitoriza modul în care este respectat regulamentul de către serviciile de ambulanţă, dar şi cum este asigurată siguranţa personalului şi a pacienţilor. Toate echipajele care au fost găsite cu probleme au fost amendate. Am stat în trafic aproximativ trei ore. Am oprit ambulanţe din mai multe zone care veneau spre Capitală, respectiv Vâlcea, Mehedinţi, Argeş dar şi din Bucureşti - Ilfov care au trecut prin zonă", a precizat subsecretarul de stat.
Toate neregulile găsite în urma controalelor din staţiile de ambulanţă sau găsite la maşinile controlate vineri vor fi discutate într-o videoconferinţă cu şefii direcţiilor de sănătate publică şi cu managerii serviciilor de ambulanţă, pentru sancţionarea celor care au fost găsiţi în neregulă şi pentru rezolvarea deficienţelor, a conchis medicul Raed Arafat.
Pacienţii sunt obligaţi să poarte centură de siguranţă atunci când sunt duşi cu ambulanţa, chiar şi cei care sunt pe targă, şoferul putând refuza transportul bolnavului care ignoră indicaţia, declara, în decembrie 2010, subsecretarul de stat Raed Arafat, după ce în urma unui accident au murit patru persoane transportate cu o ambulanţă BGS, de la Spitalul Pantelimon, unde tocmai făcuseră dializă.
"Există un ordin al ministrului de Interne care reglementează acest lucru. Am vorbit despre acest aspect când o ambulanţă a fost implicată într-un accident rutier în care bolnavul de pe targă nu avea centură de siguranţă. Revin, orice bolnav din ambulanţă trebuie să poarte centură. Cei care fac dializă nu sunt exceptaţi", spunea atunci subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.
El sublinia că în sistemul public de ambulanţă există reguli foarte stricte privind purtarea centurii de siguranţă.
Cele patru persoane care au murit în accident nu purtau centurile de siguranţă, declara atunci Bogdan Oprea, şeful BGS.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO