- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.08.2011, 16:55)
- Elvira Gheorghita , Livia Ispas ,
Raed Arafat: Supravieţuirea celor cinci nou-născuţi prematur de la Giuleşti, situaţie rară în lume
Supravieţuirea celor cinci nou-născuţi prematur după incendiu de la Maternitatea Giuleşti este o situaţie rară în orice spital din lume, dar astfel de tragedii trebuie prevenite, mai ales că instalaţiile din orice unitate de stat sau privată au un anumit grad de risc, a declarat, marţi, Raed Arafat.
Urmărește
357 afișări
Raed Arafat: Supravieţuirea celor cinci nou-născuţi prematur de la Giuleşti, situaţie rară în lume (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"După tragedia de la Giuleşti au fost luate mai multe măsuri. Numai că nu sunt suficiente măsurile de alarmare contra incendiului şi de depistare a fumului. Fiecare angajat trebuie să ştie nivelul lui de responsabilitate. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat la Giuleşti în august 2010 vedem că, din păcate, au fost mai multe aspecte care au favorizat apariţia acestei tragedii", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
El a mai spus că printre cauzele tragediei din urmă cu un an de la Maternitatea Giuleşti au fost faptul că un angajat a plecat din secţia de nou-născuţi fără să aibă înlocuitor, că cineva a făcut improvizaţii la sistemul electric care au produs incendiul, dar şi că a lipsit de acolo sistemul de alarmare. Raed Arafat a subliniat că toţi aceşti factori au dus la "o tragedie cu un aşa mare impact".
"Din cauza asta răspunsul este că oricât vei face este posibil să mai apară cândva, undeva ceva. Nimeni nu poate să garanteze că niciodată nu vom mai vedea un incendiu sau o problemă în structurile sistemului sanitar, cum nu putem nega acest lucru în structurile oricărui sistem public sau privat. Important este să fie luate toate măsurile de prevenire, ştiind ce s-a întâmplat, să nu se mai repete aceste deficienţe, şi anume sistemele de alarmare împotriva incendiilor să existe şi să funcţioneze. De asemenea, este obligatorie verificarea periodică a instalaţiilor", a mai spus subsecretarul de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Cuba: 553 de prizonieri au fost eliberaţi după relaxarea sancţiunilor de către SUA
-
Zelenski vizitează Polonia după progresele în disputa istorică privind al Doilea Război Mondial
-
Şedinţă crucială la banca centrală la început de an. Ce se va întâmpla cu dobânzile?
Raed Arafat a precizat că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă organizează periodic controale şi au fost descoperite multe nereguli în spitale.
"Ceea ce este foarte important este reducerea la minimum a riscului apariţiei unor astfel de tragedii", a mai spus medicul Raed Arafat.
El a precizat că, totodată, trebuie responsabilizată partea umană şi evitate improvizaţiile.
"Factorul uman trebuie controlat. Nu am putut preveni perderile de vieţi omeneşti, dar nici nu am crezut că va fi salvat atunci vreun nou-născut prematur. Nu ne-am aşteptat la acest lucru. Sistemul sanitar românesc, medicii de la Spitalul «Grigore Alexandrescu» au salvat cinci copii născuţi prematur, situaţie destul de rară în orice spital din lume. A fost o surpriză foarte plăcută pentru noi. Nu am crezut aşa ceva. I-am spus domnului ministru (Cseke Attila, n.r.), care era atunci în Ministerul Sănătăţii după ora unu noaptea, când am revenit de la Giuleşti, că nu cred că va supravieţui vreun nou-născut. Erau prematuri, iar supravieţuirea unor prematuri cu arsuri este foarte rară în lume. Totuşi au fost salvaţi cinci bebeluşi", a continuat subsecretarul de stat.
Potrivit medicului Raed Arafat, Secţia de neonatologie de la Maternitatea Giuleşti este din toamna lui 2010 la standarde europene.
"Cu toate acestea, cred că toate instalaţiile din orice unitate de stat sau privată au un anumit grad de risc. Ministerul Sănătăţii a alocat, după tragedia de la Maternitatea Giuleşti, 85 de miliarde de lei vechi pentru achiziţia sistemelor de avertizare contra fumului şi incendiilor, astfel încât 62 de unităţi sanitare, mai ales în maternităţi şi secţii ATI, au astfel de sisteme", a conchis Raed Arafat.
În 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" a izbucnit un incendiu în urma căruia şase nou-născuţi aflaţi în salon au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave.
Citește pe alephnews.ro: Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe