- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.10.2018, 13:37)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raed Arafat: Telefoanele importate vor fi activate în Ro-Alert de la fabricant. iPhone, din decembrie
Sistemul de avertizări în caz de situaţii de urgenţă, cunoscut drept aplicaţia Ro-Alert (ro-alert.ro), se află în plină dezvoltare, a susţinut, marţi, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Urmărește
351 afișări
Raed Arafat: Telefoanele importate vor fi activate în Ro-Alert de la fabricant. iPhone, din decembrie
„La un moment, pentru asta este nevoie de o Ordonanţă de Urgenţă care să permită ANCOM să emită o decizie, toate telefoanele importate în România vor fi activate de la fabricant. Noi acum lucrăm la activarea telefoanelor care sunt pe piaţă, dar, poate că, după şase luni, cine cumpără un telefon mobil, smartphone sau nu, că nu trebuie să fie smartphone, dacă este importat în România, trebuie deja să fie activat”, a spus Raed Arafat, în cadrul „Forumului Internaţional al Riscurilor de Catastrofe Naturale”, ediţia a 15-a.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Aplicaţia va putea fi descărcată de cei care deţin telefoane iPhone din luna decembrie 2018, în prezent fiind disponibilă doar pentru proprietarii de telefoane cu sistem de operare Android. „Am înţeles de la colegii de la STS că s-a discutat şi, în decembrie, urmează iPhone să le dea activare terminalelor pentru Ro-Alert”, a explicat Arafat.
Secretarul de stat din MAI a precizat că sistemul Ro-Alert, aşa cum este conceput, este scalabil, putând fi dezvoltat în mai multe direcţii. „Avem de gând, după implementarea acestei faze, să încercăm, în următorul exerciţiu de fonduri europene, să luăm nişte fonduri, că acum s-a făcut pe buget de stat, să îl dezvoltăm, să îl interconectăm. Există ţări care îl au interconectat - la cei care sunt abonaţi pleacă şi un email, când pleacă mesajul”, a detaliat Arafat.
De asemenea, se ia în calcul ca alerta de situaţie de urgenţă să apară direct în mass-media. „Un mesaj poate să prevină sau să vă adăpostiţi”, a menţionat Arafat. În plus, acest sistem, în alte ţări, de exemplu Olanda, este folosit pentru altfel de protecţie, precum cea de emisii de fum, în caz de incendiu. „Depinde fiecare ţară ce a găsit că este important pentru populaţie. (...) Mesajul este mult mai bun decât deloc”, a punctat Arafat.
Peste 85.000 de persoane s-au înscris în aplicaţia Ro-Alert (ro-alert.ro), în ultimele şase săptămâni, a mai anunţat oficialul de la MAI, astfel că a ajuns la aproape 500.000 de persoane care primesc informări. „Testările au arătat că sistemul merge. Sunt nişte lucruri de verificat încă, dar s-a aprins pentru 30%-40% din cei care au telefoanele activate în zonele de testare şi este un lucru bun pentru o primă evaluare”, a mai spus Arafat.
Secretarul de stat de la MAI a subliniat că telefoanele santinelă au primit alerte, fiind disponibil inclusiv pe telefoanele de-acum 10-15 ani. „Faza cea mai importantă este populaţia: să-şi verifice telefoanele, să vadă dacă este înrolat sau nu. Am primit email-uri că unii nu şi-au găsit modelele, că nu sunt comercializate de operatorii telefonici, ci de importatorii direcţi sau le-au cumpărat din străinătate. Şi pentru acest tip de telefoane urmează să completăm site-ul”, a menţionat Arafat.
Oficialul de la MAI s-a plâns că o parte din populaţie este departe de a înţelege rolul acestor alerte. „În timpul testărilor, am primit şi plângeri: «Cu ce drept ne anunţaţi? Unde mi-aţi găsit numărul de telefon? Cine v-a dat dreptul să ne alertaţi?». Nu ne trebuie drepul de a folosi numărul de telefon – vine alerta imediat, pentru că eşti în zona respectivă”, a precizat Arafat.
Secretarul de stat a subliniat că oamenii, în mod normal, îşi vor putea dezactiva alertele, deşi există exemplul altor ţări, precum Statele Unite, unde populaţia nu le poate dezactiva.
Ro-Alert, aplicaţia mobilă pentru situaţii de urgenţă, a fost lansată în 2014, putând fi folosită atât pentru alerte din partea autorităţilor, cât pentru informări din partea persoanelor fizice. Secretarul de stat a susţinut că România este al patrulea stat din Europa care are funcţional un astfel de sistem.
„În urma furtunii de anul trecut s-a pus problema de ce nu putem alerta populaţia instantaneu într-o anumită zonă. Într-un exerciţiu anterior, pe sirene, s-a constat că sirenele nu ajung nici la 50% din populaţie. Cei care au difuzoare bune acasă poate să fie sirena lângă ei, că ei nu aud nimic. Plus că sirena este nespecifică. De regulă, sirenele, mai ales cele vechi, au un anumit sunet: ele sună, dar nu ştii de ce sună”, a mai susţinut Arafat, în favoarea implementării Ro-Alert.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe