Raed Arafat: Vrem ca în 2011 să avem SMURD în toate judeţele ţării

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a spus, marţi, la bilanţul IGSU pe 2010, că scopul serviciilor de intervenţie este ca în 2011 să existe echipaje SMURD în toate judeţele ţării, în prezent fiind şase judeţe în care acest serviciu nu este disponibil.

Urmărește
159 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat: Vrem ca în 2011 să avem SMURD în toate judeţele ţării

Raed Arafat: Vrem ca în 2011 să avem SMURD în toate judeţele ţării (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Raed Arafat a declarat că SMURD va mai primi 50 de maşini în 2011, din care aproximativ 30 vor fi trimise în zonele unde nu există acest serviciu.

Arafat a precizat că şase judeţe ale ţării nu au SMURD, însă obiectivul este ca şi acestea să fie acoperite, în anul 2011.

Subsecretarul de stat a mai spus că, în prezent, există 193 de echipaje SMURD la nivel naţional, numărul acestora fiind în creştere, în baza "unui plan bine structurat".

Acesta a mai spus că s-a reuşit scăderea timpului de sosire a echipajelor în mare parte a ţării, însă a amintit că prevederile Legii 95 stabilesc 2014 ca termen limită pentru ajungerea la anumiţi timpi de reacţie.

"În zona urbană, la cazurile de prim-ajutor să nu depăşească opt minute, ceea ce înseamnă timp de deplasare şase minute, iar echipajele medicale de urgenţă să ajungă în maximum 15 minute, iar în zonele rurale, echipajele de prim-ajutor în 12 minute maximum, iar cele de urgenţă în 20 de minute, incluzând şi partea aeriană", a explicat Arafat.

Subsecretarul de stat a precizat că au fost unele probleme în anumite judeţe în ceea ce priveşte echipajele de prim-ajutor pe structuri civile, respectiv faptul că, în contextul recesiunii, autorităţile locale nu mai pot să asigure personalul.

Spre exemplu, în judeţul Iaşi s-au desfiinţat trei-patru echipaje SMURD în zone complet izolate, Raed Arafat subliniind că acest lucru reprezintă o întoarcere în timp.

Raed Arafat a mai spus că, în 2010, o dată la trei minute s-a înregistrat o intervenţie IGSU, iar o dată la 3,5 minute o intervenţie SMURD.

"Este o cifră care trebuie să ne atragă atenţia că într-adevăr, cum sunt şi celelalte servicii de urgenţă, suntem într-un război continuu cu timpul şi cu boala şi încercăm de fiecare dată să câştigăm, dar din păcate este imposibil", a atras atenţia subsecretarul de stat.

El a apreciat colaborarea cu structurile MAI, inclusiv Centrul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi IGSU, amintind de inundaţiile din iunie-iulie 2010, perioada de caniculă şi aplicarea Planului Roşu, în premieră, la incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Referitor la incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din august 2010, Arafat a spus că "a fost o concentraţie majoră de forţă încă din primele minute" şi că personalul medical a fost suplimentat în cel mai scurt timp, neexistând în niciun moment lipsă de echipamente sau echipaje de intervenţie.

"Cel mai important a fost modul comun de coordonare. Împreună am reuşit să gestionăm o situaţie în care dacă întârziam un minut-două nu mai aveam niciun supravieţuitor şi totuşi, din fericire, avem cinci supravieţuitori", a conchis Arafat.

Totodată, potrivit bilanţului IGSU pe 2010, au fost operaţionalizate 14 module ale serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare la nivelul a cinci inspectorate pentru situaţii de urgenţă judeţene (Botoşani, Harghita, Maramureş, Neamţ şi Vrancea), numărul acestora ajungând la 193 de echipaje dispuse în 35 de judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare au intervenit, în medie, la 407 cazuri pe zi, fiind asistaţi 139.584 de adulţi şi 12.015 copii. Faţă de anul 2009, a crescut atât numărul cazurilor de urgenţă la care au participat echipajele SMURD (cu 41 la sută), cât şi numărul persoanelor asistate (cu 57 la sută). Timpul mediu de răspuns al SMURD a fost de nouă minute.

La bilanţul activităţii IGSU pe anul 2010 prezentat marţi au participat ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şeful IGSU, Marcel Lucaciu, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely şi secretarul de stat din Ministerul Adminstraţiei şi Internelor Mihai Capră, şeful Departamentului pentru Relaţia cu Prefecţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici