Raed Arafat: Vrem ca licitaţiile centralizate să aducă sume suplimentare în sistem

Ministerul Sănătăţii va consulta experţi de la OMS pentru realizarea achiziţiilor centralizate şi se va baza pe experienţa altor state, procedurile vor fi transparente, iar scopul acestora este să aducă sume suplimentare în sistem, a declarat marţi secretarul de stat Raed Arafat.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat: Vrem ca licitaţiile centralizate să aducă sume suplimentare în sistem

Raed Arafat (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

"Ministerul Sănătăţii lucrează atent asupra acestui proces. Intenţionăm să începem aceste achiziţii în foarte scurt timp, adică primele anunţuri de licitaţii. Vom avea experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a realiza achiziţiile centralizate. Este un mecanism pe care îl folosesc foarte multe ţări. Intenţia noastră este să fim cât mai transparenţi posibil. Este mult mai uşor să monitorizăm la nivel central, decât să monitorizăm sute de proceduri care se întâmplă descentralizat, mii de proceduri pe cantităţi mici. Au fost mai multe discuţii. Consultăm şi ANRMAP, şi ale instituţii din ţară", a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Potrivit lui Arafat, intenţia Ministerului Sănătăţii este aceea de a realiza procedurile de achiziţie centralizată într-o transparenţă totală, iar cu economiile care vor fi făcute să se investească mai mult în sistem.

"Vrem ca achiziţia centralizată să se desfăşoare într-o transparenţă totală. Scopul nostru este să facem aceste licitaţii centralizate care să ne aducă sume suplimentare în sistem prin economiile pe care le realizează şi care ne vor permite să investim mai mult în sistem. Repet ceea ce am mai spus: dacă luăm un anumit dispozitiv medical, dacă luăm stenturi, stimulatoare cardiace, defibrilatoare care se implantează şi care sunt foarte scumpe, şi dacă reuşim să avem o economie de cinci la sută, de zece la sută, asta înseamnă cinci la sută, zece la sută pacienţi în plus care sunt trataţi", a explicat Raed Arafat.

Secretarul de stat a ţinut să precizeze că Ministerul Sănătăţii este deschis la toate criticile posibile.

"Dar sunt foarte multe părţi şi pe toate părţile sunt interese, şi bineînţeles fiecare parte va prezenta interesul ei, în care să spună că nu este bine pentru că se întâmplă ceva care să elimine distribuitorii sau să elimine patronii. Modul în care vom desfăşura licitaţiile cu medicamentele, cu aparatele, cu tot va lua în considerare orice element ca să nu ajungem să ne blocăm cu aceste licitaţii. Achiziţii centralizate s-au mai făcut la nivelul Ministerului Sănătăţii şi atunci s-au realizat economii majore. Cât despre medicamente şi materialele sanitare, vor fi făcute pe pachete, cel mai probabil pe regiuni, şi atunci va fi competiţia mai mare pe mai multe pachete deodată, şi care poate să câştige o firmă mai multe pachete şi alta alte pachete. Sunt mai multe analize pe care le facem", a mai spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că roagă colegii de la spitale care spun că nu va merge să mai aştepte puţin, pentru că este posibil după ce vor fi realizate să se vadă diferenţe semnificative între ceea ce cumpără Ministerul Sănătăţii şi ceea ce au luat ei.

"Să înţelegă colegii că încercăm să facem un lucru care să aducă sistemul către o transparenţşă mai mare şi o realizare mai bună a utilizării fondurilor", a mai spus Raed Arafat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va trimite în România, între 25 februarie şi 3 martie, un specialist în achiziţii de medicamente TBC şi un altul specializat în achiziţii centralizate generale, pentru implementarea sistemul de achiziţii centralizate, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii sunt trimişi de OMS la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi vor ajuta reprezentanţii comisiilor de specialitate la implementarea sistemul de achiziţii centralizate, astfel încât modalitatea de aplicare a procesului să fie "în favoarea pacienţilor şi ameliorarea sistemului sanitar", a precizat MS.

Echipamentele computer tomograf, aparatele RMN, endoscoapele, medicaţia pentru HIV/SIDA, TBC şi cancer, mănuşile, feşile şi combustibilul ar putea fi achiziţionate din iulie prin licitaţie centralizată, lista acestora fiind supusă, la începutul lunii februarie dezbaterii publice de către Ministerul Sănătăţii.

Potrivit unei hotărâri de Guvern, Ministerul Sănătăţii va face achiziţii pentru spitalele din reţeaua proprie şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale, instituţia fiind desemnată unitate de achiziţii centralizată.

Astfel, Ministerul Sănătăţii, în calitate de unitate de achiziţii centralizată, va încheia acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale.

În prezent, fiecare spital desfăşoară, în mod individual, procedurile de achiziţii publice pentru medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici