Propunerea a fost criticată deoarece ar afecta cel mai mult consumatorii săraci. Cu toate acestea, Dimbleby consideră că taxa ar stimula producătorii să reducă nivelul de sare şi zahăr din produsele alimentare, potrivit The Guardian.
Strategia subliniază daunele cauzate de natură şi climă de către sectorul alimentar şi agricol. „Obiceiurile noastre alimentare distrug mediul înconjurător, iar acest lucru, la rândul său, ne ameninţă siguranţa alimentară. Următorul mare şoc al aprovizionării noastre cu alimente va fi aproape sigur cauzat de schimbările climatice, sub forma unor evenimente meteorologice extreme şi a eşecurilor catastrofale ale recoltei”, a spus Henry Dimbleby.
Miniştrii trebuie să accelereze schimbările în obiceiurile alimentare şi cultura alimentară a oamenilor pentru ca Marea Britanie să îşi îndeplinească obiectivele privind sănătatea, clima şi natura, spune acesta. Consumul de carne şi alimente ultraprocesate din Marea Britanie ar trebui să scadă cu aproape o treime, iar aportul de fructe şi legume să crească cu 30% până în 2032.
Brexitul figurează şi în strategie, care solicită miniştrilor să garanteze standarde alimentare ridicate în viitoarele acorduri comerciale.
Dimbleby a spus că pandemia a fost o „verificare dureroasă a realităţii”, obezitatea fiind un factor major în rata ridicată a mortalităţii cauzate de coronavirus în Marea Britanie.
Bucătarul şi militantul Jamie Oliver a spus: „Nu este momentul pentru măsuri pe jumătate. Dacă atât guvernul, cât şi companiile sunt dispuse să ia măsuri îndrăzneţe şi să acorde prioritate sănătăţii publicului, atunci avem o oportunitate incredibilă de a crea un sistem alimentar mult mai corect şi mai durabil pentru toate familiile”.
Secretarul de Mediu, George Eustice, i-a mulţumit lui Dimbleby pentru raport şi a spus că guvernul va răspunde în termen de şase luni stabilind priorităţile sistemului alimentar.