Rămâne România fără apă? Anunţul celor de la Apele Române în legătură cu gradul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare

Coeficientul de umplere în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică este de 80,46%, susţin reprezentanţii Apele Române, care estimează o scădere până la 77% la sfârşitul lunii iulie.

Urmărește
5062 afișări
Imaginea articolului Rămâne România fără apă? Anunţul celor de la Apele Române în legătură cu gradul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare

Rămâne România fără apă? Anunţul celor de la Apele Române în legătură cu gradul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm la sfârşitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de cca. 77%”, arată luni reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române.

Aceştia anunţă că pe mai multe sectoare de râuri se înregistrează debite sub media multianuală. Este vorba de patru sectoare pe râurile interioare Jiu (judeţul Gorj), pârâul Homorodul Mare şi pârâul Fişag (judeţul Harghita), pârâul Belinul Mic şi Saciova (judeţul Covasna), Buzău (judeţul Buzău) şi Ialomiţa (judeţul Ialomiţa), care se află în faza de atenţionare-avertizare; două sectoare pe râurile interioare Olt (judeţul Harghita) şi pârâul Belinul Mare (judeţul Covasna), care se află in treapta 1 de restricţii pentru irigaţii şi piscicultură, cinci sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râurile Buzău (judeţul Brăila), Călmăţui (judeţele Buzău şi Brăila) şi pârâul Belinul Mic, Fişag şi Saciova (judeţul Covasna), care se află in treapta 3 de restricţii pentru irigaţii şi piscicultură.

De asemenea, acumulările Pârcovaci, Hălceni şi Sârca din judeţul Iaşi şi Acumularea Mănjeşti din judeţul Vaslui se află în treapta 3 de restricţii pentru populaţie, industrie, irigaţii şi piscicultură.

În prezent, sunt 291 de localităţi (din care şi oraşele Roman, Paşcani şi Hârlău) care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă şi în care apa este furnizată cu restricţii. Cele mai afectate localităţi sunt judeţele Botoşani, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Vrancea, Galaţi, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman, Alba.

„În aceste localităţi, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricţii, respectiv în anumite intervale orare. Restricţiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosinţă în parte, în funcţie de timpul de care au nevoie pentru reumplerea rezervoarelor de apă”, arată Apele Române.

În prezent, 239 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale (fântâni secate) au restricţii de furnizare a apei. Cele mai afectate localităţi sunt în judeţele: Botoşani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Galaţi.

„Din cele 120 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, în trei secţiuni se înregistrează debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, respectiv în bazinele:

➡️Argeş-Vedea (staţie hidrometrică Malu cu Flori – râul Dâmboviţa influenţat de orarul de funcţionare al CHE Clăbucet- Apele Române Argeş-Vedea;
➡️Siret (staţie hidrometrică Cremenea - râul Uz)- Apele Române Siret;
➡️staţie hidrometrică Reci – Râul Negru- Apele Române Olt.

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în scădere, având valoarea de 4500 mc/s şi este sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s).

„Conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitele Dunării vor fi în scădere la intrarea în ţară şi vor ajunge în jurul valorii de 4200 mc/s în jurul datei de 21 iulie. În acest moment, pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă. Nivelul la mira de la staţia hidrometrică Cernavodă, în data de 15 iulie 2024 este de 1.44 metri, iar până la aplicarea treptei I de restricţii există o diferenţă de nivel de 3, 06 metri”, transmit specialiţtii.

Aceştia fac un apel la populaţie să folosească raţional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru băut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici