"La Ambasada României la Chişinău a sporit numărul solicitărilor de programare, pentru a se depune cererea de redobândire a cetăţeniei, majoritatea fiind transmise prin poştă. Numărul acestora se ridică la câteva mii pe zi", explică MAE, precizând că Ambasada României la Chişinău este doar un intermediar între cetăţean şi Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, singura instituţie competentă în acordarea cetăţeniei române, prin Direcţia Cetăţenie.
MAE precizează de asemenea că secţia consulară a ambasadei lucrează la capacitatea maximă, permisă de personalul disponibil, pentru a prelucra aceste solicitări, în condiţiile în care depunerea cererilor direct la Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) presupune existenţa prealabilă a domiciliului sau reşedinţei petenţilor în România.
Ministerul de Externe reaminteşte totodată că OUG 36 din 2009 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române "instituie o serie de facilităţi procedurale în privinţa redobândirii cetăţeniei". Aceste facilităţi nu vizează persoane provenind dintr-o anumită zonă geografică ci oferă un regim mai flexibil foştilor cetăţeni români, cu domiciliul în orice altă ţară, menţionează Ministerul de Externe.
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, declara la sfârşitul lunii aprilie că nu se pune problema acordării cetăţeniei române în masă pentru moldoveni, precizând că va fi vorba despre o evaluare individuală.