- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport AI: România neagă implicarea în programe secrete CIA, deşi au apărut noi dovezi
Guvernul român continuă să nege implicarea României în programele secrete de detenţie şi predare de deţinuţi ale CIA, în ciuda faptului că în ultimul an au apărut noi dovezi în acest sens, arată raportul Amnesty International (AI).
"În februarie (2010, n.r.), un studiu ONU privind detenţia secretă a conchis că un avion operând în cadrul programului de predare de deţinuţi al CIA a zburat din Polonia până în România, în 22 septembrie 2003", arată Amnesty International în raportul său privind drepturile omului, publicat vineri.
Ca răspuns, autorităţile române au recunoscut că mai multe avioane CIA au făcut "opriri" în România, dar au negat că acestea au transportat deţinuţi în ţară sau că România ar avea vreo închisoare secretă.
În luna iulie, poliţia de frontieră poloneză a dezvăluit că zborul din 22 septembrie 2003 a încărcat pasageri din Polonia şi a aterizat în România.
În pofida acestor noi informaţii, Guvernul român neagă în continuare implicarea sa în programele secrete ale CIA.
În noiembrie 2010, Amnesty International afirma că UE trebuie să susţină anchetele independente şi să facă presiuni asupra statelor membre pentru a face dreptate victimelor programelor CIA.
Germania este suspectată de complicitate la deţinerea lui Muhammad Zammar, interogat de agenţi germani în timp ce se afla în detenţie secretă în Siria, în noiembrie 2002. Italia ar fi condamnat agenţi americani şi italieni pentru implicarea lor în răpirea lui Abu Omar din Milano, în februarie 2003.
Lituania ar fi admis existenţa a două închisori secrete. O delegaţie a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii a vizitat cele două închisori în iunie 2010.
Macedonia ar fi contribuit la detenţia ilegală şi ulterioara predare a cetăţeanului german Khaled el-Masri.
În privinţa Poloniei, Departamentul poliţiei de frontieră a dezvăluit că şapte avioane CIA au aterizat pe aeroportul polonez din Szmany. În septembrie 2010, Procuratura a confirmat că efectuează cercetări în cazul afirmaţiilor lui Abd al-Rahim al-Nashiri, care susţine că a fost deţinut în secret în Polonia.
România este suspectată că a găzduit o închisoare secretă a CIA, iar Suedia este acuzată că nu a investigat suficient deportarea lui Ahmed Agiza şi a lui Mohammed al-Zari în decembrie 2001 spre Egipt.
Marea Britanie a anunţat în iulie 2010 că va iniţia o anchetă privind implicarea oficialilor britanici în presupusa torturare a persoanelor deţinute în străinătate de către serviciile de informaţii. Guvernul britanic a recunoscut că Statele Unite au utilizat teritoriul britanic pentru zboruri ale avioanelor CIA care transportau suspecţi de terorism.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea platformei TikTok în România până la finalizarea anchetei, în urma victoriei lui Călin Georgescu
-
Iohannis:Consiliul JAI din decembrie va formaliza decizia aderării complete a României la Schengen
-
Judecătoarea care a întrebat dacă tinerii morţi în accidentul din 2 Mai sunt în sală, suspendată
-
Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO