- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.09.2012, 19:07)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport al Comisiei Europene: Tot mai mulţi elevi învaţă obligatoriu două limbi străine. De la ce vârste încep studiul
Tot mai mulţi elevi din Europa studiază două limbi străine cel puţin un an în cadrul învăţământului obligatoriu, potrivit unui raport al Comisiei Europene, dat publicităţii joi.
Urmărește
341 afișări
Raport al Comisiei Europene: Tot mai mulţi elevi învaţă obligatoriu două limbi străine. De la ce vârste încep studiul (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Majoritatea elevilor încep studiul limbilor străine la vârste tot mai fragede, de 6-9 ani, conform raportului. În ultimii 15 ani, majoritatea ţărilor au redus vârsta de începere a studiului obligatoriu al limbilor străine, iar unele au inclus limbile străine în programa preşcolară. De exemplu, comunitatea germanofonă din Belgia oferă copiilor lecţii de limbi străine de la vârsta de 3 ani.
Raportul intitulat Key Data on Teaching Languages at School in Europe 2012 (date de referinţă privind predarea limbilor în şcolile din Europa 2012) subliniază că un număr tot mai mare de elevi care studiază acum două limbi străine, timp de cel puţin un an, în cadrul învăţământului obligatoriu. În medie, în anul şcolar 2009/2010, 60,8 la sută dintre elevii de gimnaziu învăţau două sau mai multe limbi străine, ceea ce înseamnă o creştere de 14,1 la sută faţă de anul şcolar 2004/2005. În aceeaşi perioadă, proporţia elevilor de şcoală primară care nu învăţau o limbă străină a scăzut de la 32,5 la sută la 21,8 la sută.
Totodată, raportul confirmă faptul că engleza este categoric cea mai predată limbă străină în aproape toate ţările europene, urmată de departe de franceză, spaniolă, germană şi rusă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Engleza este cea mai predată limbă străină în aproape toate cele 32 de ţări incluse în studiu (cele 27 de state membre, Croaţia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia), tendinţă care s-a accentuat considerabil din 2004/2005. În gimnaziu şi la în cadrul învăţământului liceal general, peste 90 la sută din elevi învaţă engleza. Doar o mică parte dintre elevi (0-5 la sută, în funcţie de fiecare ţară) învaţă alte limbi decât engleza, franceza, spaniola, germana şi rusa.
Pe de altă parte, raportul confirmă o constatare destul de surprinzătoare, şi anume că puţine sunt ţările care le impun profesorilor de limbi străine, în perioada de stagiu, să petreacă o perioadă de timp în străinătate pentru imersiune lingvistică.
Numai 53,8 la sută dintre profesorii de limbi străine care au participat la studiul european recent publicat cu privire la competenţele lingvistice (IP/12/679) afirmă că au studiat mai mult de o lună într-o ţară în care se vorbeşte limba pe care o predau. Această cifră medie ascunde însă o mare varietate de situaţii: în timp ce 79,7 la sută dintre profesorii spanioli au studiat mai mult de o lună limba aleasă într-o ţară în care aceasta se vorbeşte, numai 11 la sută dintre profesorii din Estonia au avut o experienţă similară. Pornind de la aceste constatări, se pune întrebarea dacă expunerea viitorilor profesori la limba pe care o predau în ţara unde aceasta se vorbeşte ar trebui să fie considerată un criteriu al calităţii în formarea profesorilor.
Importanţa învăţării limbilor va constitui un subiect principal la conferinţa intitulată "Multilingvismul în Europa", organizată de Comisie la Limassol, în Cipru, în perioada 26-28 septembrie.
Începând cu anul 2001, în 26 septembrie se sărbătoreşte Ziua Europeană a Limbilor, adică diversitatea lingvistică, plurilingvismul, învăţarea limbilor străine pe durata vieţii.
La Bucureşti, vor fi organizate cu acest prilej, în perioada 24 - 26 septembrie, o serie de manifestări la care participă şcoli, artişti reprezentanţi ai unor minorităţi lingvistice şi institute culturale. Programul activităţilor se regăseşte pe site-ul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, http://ec.europa.eu/romania.
În Europa se vorbesc 23 de limbi oficiale, dar există şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe