- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.11.2019, 11:48)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport al Poliţiei Române: În 2018 s-au produs, în medie, 24 de accidente grave pe zi, cu 5 morţi/ Câte accidente au provocat şoferii băuţi
În cursul anului trecut, în fiecare zi s-au produs, în medie 24 de accidente rutiere grave care s-au soldat cu 5 morţi, 22 de răniţi grav şi 9 răniţi uşor, arată un raport al Poliţiei Române. Cauzele accidentelor au fost viteza neadaptată, traversarea neregulamentară şi neacordare de prioritate.
Urmărește
882 afișări
Raport al Poliţiei Române: În 2018 s-au produs, în medie, 24 de accidente grave pe zi, cu 5 morţi
„Anul trecut, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor. Faţă de anul anterior, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 1%, iar cel al persoanelor decedate cu 4,3%”, informează IGPR printr-un comunicat de presă.
Specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi ai Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române au întocmit ,,Buletinul siguranţei rutiere. Raport anual 2018” care cuprinde examinarea contextelor intern şi internaţional şi o analiză a accidentelor rutiere grave produse în cursul anului trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În medie, în anul 2018, în fiecare zi s-au produs 24 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu 5 morţi, 22 răniţi grav şi 9 răniţi uşor, arată Buletinul.
Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe raza localităţilor urbane, 39%. Pe drumurile din afara localităţilor, evenimentele rutiere grave, deşi cel mai puţin numeroase, au cel mai ridicat indice de mortalitate, de 34.4.
„În anul 2018, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe stradă şi pe drumurile naţionale, împreună reprezentând peste două treimi din totalul evenimentelor rutiere. Pe drumurile naţionale şi-au pierdut viaţa jumătate dintre persoanele decedate în accidentele rutiere în anul 2018, de peste 2,3 ori mai multe decât în evenimentele rutiere care s-au produs pe stradă”, mai transmite sursa citată.
Intersecţiile şi curbele reprezintă elemente cu potenţial ridicat de risc, dovadă numărul ridicat de accidente înregistrate. La un număr aproximativ egal de accidente, în curbe şi-au pierdut viaţa de peste două ori mai multe persoane faţă de intersecţii.
Faţă de anul 2017, valorile indicatorilor care descriu accidentele rutiere grave produse prin nerespectarea regulilor de trecere la calea ferată sunt aproape de două ori mai mari. Mortalitatea este foarte ridicată (95%): în 21 de evenimente şi-au pierdut viaţa 20 de persoane.
In privinţa indicelui de responsabilitate, (reflectă implicarea cu vinovăţie la producerea unui accident rutier) arată că bicicliştii şi motocicliştii manifestă un comportament rutier mult mai puţin responsabil, fiind cu o mare frecvenţă vinovaţi de producerea accidentelor în care sunt implicaţi.
La polul opus, cei care conduceau un mijloc de transport în comun şi au fost implicaţi într-un accident rutier au fost doar în 1 din 5 cazuri vinovaţi de producerea acelui accident.
Pe drumurile din afara localităţilor, atenţia distrasă de altceva devine a doua cea mai frecventă cauză a accidentelor grave, după neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, păstrând o valoare foarte ridicară a mortalităţii (41%).
„Riscul de a muri în cazul producerii unui accident se dublează prin neportul centurii de siguranţă: dacă 1 din 8 victime care au purtat centura în momentul accidentului şi-a pierdut viaţa în urma impactului, în cazul victimelor care nu purtau centura 1 din 4 a decedat”, se mai arată în buletin.
Despre agresivitatea în trafic specialiştii Poliţiei Române anunţă că aceasta se manifestă cel mai frecvent prin flash-uri şi claxoane, gesturi ori cuvinte obscene, iar şoferii susţin că sunt de trei până la de şaptesprezece ori mai frecvent victimele decât autorii acesteia, în funcţie de forma manifestării.
Raport: În 2018 au fost cu 39% mai multe accidente din cauza şoferilor care au consumat alcool
Numărul accidentelor grave de anul trecut, cauzate de şoferi care au consumat alcool, a crescut cu 39%, arată un raport al Poliţiei Române. Până la un sfert din şoferi au spus că pot să bea o anumită cantitate de alcool fără a le fi afectată capacitatea de a conduce.
„Anul trecut, numărul accidentelor rutiere grave cauzate de conducerea sub influenţa alcoolului a crescut cu 39%”, se arată în Buletinul siguranţei rutiere. Raport anual 2018”, întocmit de Poliţia Română.
Potrivit sursei citate, mai puţin de 10% dintre şoferi au recunoscut că s-au aflat în situaţia de a fi condus după ce au consumat băuturi alcoolice, iar aproximativ 1% dintre aceştia au declarat că se află frecvent în această situaţie. Cel mai frecvent, acest comportament este motivat de drumul scurt pe care îl aveau de parcurs.
„Între 9% şi 25% (în funcţie de concentraţia de alcool a băuturii) au precizat că pot consuma o anumită cantitate de alcool, fără a le fi afectată capacitatea de a conduce”, mai precizează raportul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cum a ratat Iaşul, în urmă cu 30 de ani, să fie oraşul Revoluţiei: Două situaţii limită, în două zile consecutive - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe