Raport alarmant: doar o treime din apele de suprafaţă din Europa sunt sănătoase

  • Sănătatea apei în Europa este supusă unor presiuni grave, doar 37% din apele de suprafaţă fiind în stare bună, avertizează Agenţia Europeană de Mediu.
  • Poluarea, degradarea habitatelor, schimbările climatice şi utilizarea excesivă a apei dulci sunt principalele ameninţări.
  • „Apele noastre se confruntă cu provocări fără precedent”, a declarat directorul executiv al AEM, Leena Yla-Mononen, subliniind riscurile la adresa securităţii apei în Europa.
Urmărește
778 afișări
Imaginea articolului Raport alarmant: doar o treime din apele de suprafaţă din Europa sunt sănătoase

Poluarea, degradarea habitatelor, schimbările climatice şi utilizarea excesivă a resurselor de apă dulce pun la grea încercare Europa, doar o treime din apele sale de suprafaţă fiind în stare bună, a avertizat marţi Agenţia Europeană de Mediu.

„Starea de sănătate a apelor din Europa nu este bună. Apele noastre se confruntă cu un set de provocări fără precedent care ameninţă securitatea aprovizionării cu apă a Europei”, a declarat Leena Yla-Mononen, director executiv al AEM.

Conform raportului AEM, doar 37% din apa de suprafaţă din Europa a atins o stare ecologică „bună” sau „ridicată”. În acelaşi timp, doar 29% din apele de suprafaţă au obţinut o stare chimică „bună” în perioada 2015-2021, conform datelor raportate de statele membre ale UE.

Apele subterane din Europa, sursa celei mai mari părţi a apei potabile de pe continent, s-au descurcat mai bine, 77% dintre acestea beneficiind de o stare chimică „bună”.

O stare chimică bună înseamnă că apa nu este poluată excesiv de nutrienţi chimici şi substanţe toxice precum PFAS şi microplastice.

Apele de suprafaţă sunt ameninţate de poluarea atmosferică, cum ar fi arderea cărbunelui şi emisiile auto, precum şi de industria agricolă, ale cărei deşeuri depozitate contaminează solul.

Agenţia europeană a analizat 120.000 de corpuri de apă de suprafaţă şi 3,8 milioane de kilometri pătraţi de corpuri de apă subterană din 19 ţări ale UE şi Norvegia.

„Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a restabili sănătatea râurilor, lacurilor, apelor de coastă şi a altor corpuri de apă valoroase şi pentru a ne asigura că această resursă vitală este rezilientă şi sigură pentru generaţiile viitoare”, a declarat Yla-Mononen.

Efectele schimbărilor climatice, inclusiv secetele şi inundaţiile extreme, şi utilizarea excesivă a resurselor de apă dulce pun la încercare lacurile, râurile, apele de coastă şi apele subterane din Europa „ca niciodată înainte”, a declarat AEM.

Guvernele trebuie să acorde prioritate reducerii consumului de apă şi refacerii ecosistemelor, a afirmat agenţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici