- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport CE: CSM a devenit mai vocal privind nemulţumirile magistraţilor, apar conflicte cu Guvernul
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a devenit mai vocal în exprimarea îngrijorărilor magistraţilor pe care îi reprezintă, provocând conflicte instituţionale între aceştia şi Executiv, arată raportul Comisiei Europene privind justiţia, obţinut de MEDIAFAX.
Preşedintele CSM Virgil Andreieş participă la o şedinţă a Consiliului (Imagine din arhivă; Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Neliniştile magistraţilor au dus la situaţii în care adunările generale din ţară ale acestora au cerut revocarea unor membri CSM. Drept reacţie, CSM a devenit mai vocal în exprimarea nemulţumirilor magistraţilor, însă acest lucru a dus la conflicte instituţionale între aceştia şi Guvern, precizează sursa citată.
Totodată, se ridică îngrijorări în materie de transparenţă şi responsabilitate a instituţiei, legate de documentele publicate pe site-ul CSM, inclusiv agende de lucru şi decizii incomplete.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În plus, sistemul de evaluare a magistraţilor, propus de CSM, are valoare îndoielnică.
În mai 2009 au fost evaluaţi peste 85 la sută din magistraţi, majoritatea (aproape 100 la sută) primind calificative foarte bune. CE ridică problema imparţialităţii comisiilor de evaluare, legat de aceste rezultate.
Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte redistribuirea pe criterii geografice a magistraţilor, cei din Bucureşti par a fi favorizaţi.
Noile reguli referitoare la faptul că inspectorii ce evaluează activitatea instanţelor nu au voie să investigheze parchete sau curţi la care au lucrat în trecut ar putea reduce conflictul de interese, apreciază, însă, Comisia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO