Într-un raport prezentat ministrului filipinez al Muncii, Arturo Brion, Administraţia pentru Angajarea forţei de muncă imigrantă (POEA) spunea că aproximativ 150.000 de muncitori din domeniul construcţiilor vor fi necesari în România şi alţi 3.000 din domeniul sanitar, în Norvegia, informează publicaţia Sun Star, în ediţia electronică.
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu poate susţine declaraţiile omologului său filipinez, Arturo Brion, privind un deficit de 150.000 de locuri de muncă în domeniul construcţiilor, în România.
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat că, potrivit unei anchete, care a cuprins aproximativ 2.500 de societăţi de construcţii, deficitul de forţă de muncă în acest domeniu ar fi între 6.000 şi 10.000 de locuri.
"Nu am identificat un deficit de 150.000 de locuri de care vorbeşte ministrul filipinez. Nu pot să suţin declaraţiile sale", a declarat Paul Păcuraru.
De asemenea, demnitarul a precizat că pentru acoperirea deficitului existent pe piaţa forţei de muncă, în cursul lunii februarie va fi organizată o bursă a locurilor de muncă la Roma, în Italia, al cărei scop va fi să aducă acasă românii care muncesc în străinătate.
Mai multe state europene care se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, printre care şi România, vor avea nevoie de muncitori în domeniul construcţiilor şi cel sanitar, a anunţat Ministerul filipinez al Muncii, citat de publicaţia Sun Star, în ediţia electronică.
"România, care se confruntă cu deficit de mână de lucru, are în prezent nevoie de 150.000 de muncitori în domeniul construcţiilor", a susţinut administratorul POEA, Rosalinda Baldoz. Potrivit lui Baldoz, în România sunt construite aeroporturi, poduri, precum şi proiecte de infrastructură în domeniul industrial.
Conform analiştilor, cu o rată anuală a creşterii economice de opt procente şi o populaţie de 22 de milioane de persoane, economia României va avea o ascensiune constantă în următorii ani.
Ea a explicat că autorităţile filipineze colaborează cu cele două ţări-gazdă, pentru o viitoare desfăşurare a imigranţilor filipinezi în străinătate. În 2007, un total de 1,07 milioane de muncitori filipinezi au fost angajaţi în străinătate, cu un procent mai mult decât în 2006.