- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport CE: România să demonstreze eficienţă tratând cu rapiditate cazurile de înaltă corupţie
CE susţine, în raportul pe Justiţie, că va fi crucial pentru România să înregistreze progrese semnificative şi ireversibile până în vara lui 2009, menţionând că trebuie demonstrat, prin tratarea cu rapiditate a cazurilor de înaltă corupţie, că e capabilă să implementeze legile eficient.
Raport CE: România să demonstreze eficienţă tratând cu rapiditate cazurile de înaltă corupţie
"Va fi crucial pentru România să atingă progrese semnificative şi ireversibile până atunci. România trebuie să demonstreze existenţa unei justiţii autonome şi stabile, capabilă să detecteze şi să sancţioneze corupţia şi să apere domnia legii. Aceasta însemnă, printre altele, să adopte legile care au rămas pentru modernizarea sitemului legislativ şi să arate, prin tratarea cu rapiditate a cazurilor de înaltă corupţie, că este capabilă să implementeze legile într-un mod eficient şi independent", se arată în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Mai multe locuinţe din zona gării Albeşti au fost evacuate/ Traficul rutier în zonă a fost oprit
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Suedia se alătură Norvegiei în compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei
Raport CE: Unele investigaţii în cazuri de mare corupţie sunt blocate de Parlament
De asemenea, raportul CE menţionează că unele investigaţii în cazuri de mare corupţie sunt blocate de Parlament.
"Unele investigaţii în cazuri de mare corupţie sunt blocate de Parlament" se arată în document, care apreciază că "Parlamentul trebuie să îmbunătăţească gestionarea cazurilor de corupţie la nivel înalt".
Raportul mai precizează că Legislativul "trebuie să permită investigarea tuturor cazurilor de acest gen (de mare corupţie, n.red.) de către autorităţile judiciare", potrivit raportului.
În raport se mai arată că, "deşi s-a permis continuarea investigaţiilor în două cazuri începând din iulie 2008, acestea (investigaţiile, n.red.) au fost respinse în alte două cazuri şi amânate în altele trei".
CE menţionează procesele lungi, indulgenţa tribunalelor şi inconsistenţa jurisprudenţei în cazurile de corupţie la nivel înalt.
"Stabilitatea cadrului anti-corupţie din România s-a confruntat cu numeroase provocări în a doua jumătate a anului 2008. Iniţiativa Parlamentului de a schimba modul de numire a procurorilor pare că ar fi o provocare deschisă la adresa eficienţei sistemului", notează raportul.
CE reţine faptul că această iniţiativă legislativă a fost declarată neconstituţională din motive procedurale de către Curtea Constituţională.
Raportul CE remarcă transparenţa în Justiţie
Raportul CE remarcă transparenţa în Justiţie, precizând că autorităţile s-au concentrat pe problema publicării deciziilor judecătoreşti pe site-urile instanţelor, dar nu există deocamdată criterii de asigurare a protecţiei datelor.
La 27 noiembrie 2008, CSM a adoptat o decizie care obligă instanţele să publice toate deciziile relevante pe site-urile lor, menţionează raportul.
"Totuşi, criteriile de asigurare a protecţiei datelor precum şi a consecvenţei tipului de decizii publicat de tribunale nu există deocamdată", remarcă CE.
De asemenea, "un instrument IT care ar permite publicarea tuturor deciziilor nu este încă operaţional", se mai arată în raport.
Tot referitor la problema transparenţei, raportul CE oferă exemplul "motivării date de ÎCCJ într-un caz intens mediatizat de apel în interesul legii referitor la retrocedarea proprietăţilor (din iunie 2008), care nu a fost încă difuzată".
CE notează nevoia de accelerare a eforturilor pentru îndeplinirea Strategiei Naţionale Anticorupţie
Raportul CE mai menţionează nevoia de accelerare a eforturilor pentru realizarea de progrese conform Strategiei Naţionale Anticorupţie adoptate în vara trecută.
"Eforturile necesare pentru a atinge progrese conform Strategiei Naţionale Anticorupţie, adoptată în vara trecută, trebuie accelerate. Extinderea competenţelor Direcţiei Generale Anticorupţie din Ministerul Internelor şi Administraţiei ar apărea controversată în rândul Guvernului şi criticată de părţi ale sistemului juridic şi ale societăţii civile", notează Comisia.
CE mai menţionează şi că în Strategia Anti-Corupţie a fost stabilită introducerea unui call-centre la nivel guvernamental.
"Niciun alt plan nu a fost raportat încă în legătură cu stabilirea unui hot line prin care să fie garantată tratarea independentă şi imparţială a delictelor de corupţie", precizează CE.
Citeşte şi:
CE prezintă raportul pe tema justiţiei în România şi Bulgaria
Raport CE: DNA continuă să demonstreze un parcurs pozitiv Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO