Raport CE: Un proces privind un caz al DNA durează aproximativ doi ani, procedurile sunt lente

Un caz de înaltă corupţie deferit justiţiei de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) durează aproximativ doi ani, timp în care au loc 26 de audieri, din cauza procedurilor lente în instanţă, deşi parcursul instituţiei este bun, arată raportul Comisiei Europene privind justiţia română.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Raport CE: Un proces privind un caz al DNA durează aproximativ doi ani, procedurile sunt lente

Raport CE: Un proces privind un caz al DNA durează aproximativ doi ani, procedurile sunt lente (Montaj foto)

DNA şi-a menţinut bunul parcurs în ceea ce priveşte investigaţiile non-părtinitoare în cazuri de înaltă corupţie, mai observă autorii raportului. Parlamentul nu pare, însă, să sprijine cauza, iar procedura
acestuia de a cere iniţierea de investigaţii în cazul unor miniştri nu pare "nici uniformă şi nici uşoară", precizează sursa citată.

Astfel, în cazul unui fost parlamentar şi a unui fost prim-ministru, comisiile parlamentare au decis neînceperea urmăririi penale. În primul caz, parlamentarul vizat şi-a dat demisia, cu acordul preşedintelui, dar celălalt caz a rămas "blocat", mai arată autorii raportului.

Procedurile sunt lente şi în cazul proceselor de înaltă corupţie, astfel că un proces durează aproximativ doi ani, timp în care au loc aproximativ 26 de audieri per caz.

"Este şocant faptul că niciun proces de interes public nu a ajuns măcar la o decizie de primă instanţă, nemaivorbind de o decizie finală", se arată în raport.

Procesele de nivel înalt durează foarte mult şi din cauza avocaţilor apărării care cer dese amânări. Totodată, excepţiile de neconstituţionalitate, în timpul rezolvării cărora procesele se suspendă,
îngreunează rapiditatea actului de justiţie. În plus, Senatul a respins în mai 2009 un proiect de lege (al fostului ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu-n.r.) ce prevedea îndepărtarea clauzei referitoare la suspendarea automată a proceselor în caz de excepţie de neconstituţionalitate.

Potrivit Comisiei Europene, legea ar fi redus folosirea abuzivă a excepţiilor de neconstituţionalitate, dintre care 98 la sută sunt oricum respinse.

Totodată, raportul consemnează fapul că renumirea lui Daniel Morar în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este un pas important pentru stabilitate şi continuitate în lupta împotriva înaltei corupţii, însă Parlamentul nu pare să sprijine cauza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici