Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută

Comsia Europeană notează, în Raportul pe tema Justiţiei, făcut public joi, că viteza progreselor în reforma justiţiei, menţionată în iulie 2008, nu a fost menţinută.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută

Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută

Referitor la reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, în raport se notează că "viteza progresului menţionată în raportul Comisiei din iulie 2008 nu a fost menţinută".

"Deşi au existat câteva semnale pozitive în reforma justiţiei, rezultatele sunt dificil de demonstrat. Guvernul a finalizat proiectele de amendamente la Codul Civil, un proiect al Codului Penal şi proiecte ale Codurilor de Procedură Penală şi Civilă, dar este încă nevoie ca acestea să fie adoptate. Intenţiile CSM de a accepta un rol mai important în reforma justiţiei sunt încurajatoare, dar trebuie să fie transformate în fapte. ANI a stabilit un record operaţional de cazuri, ceea ce trebuie menţinut", se arată în raport.

Comisia notează însă că "în cele mai multe din celelate domenii lipsurile identificate în iulie 2008 rămân".

Raport CE: Capacitatea sistemului judiciar e foarte scăzută

Raportul apreciază că trebuie găsit un acord politic asupra Codurilor penal, civil, de procedură penală şi de procedură civilă şi consideră drept "foarte scăzută" capacitatea sistemului judiciar din România.

Raportul remarcă faptul au fost finalizate proiectele de amendament la la Codul Civil, un proiect de Cod Penal precum şi proiecte ale codurilor de procedură civilă şi penală. CE reţine însă faptul că "Parlamentul a decis reragerea acestora în ianuarie 2009 şi precizează că "trebuie găsit un acord politic" asupra acestora.

CE reţine de asemenea că, la 14 ianuarie 2008, Curtea Constituţională a declarat că "controversata lege adoptată în octombrie 2008 de aprobare a OUG 60/2006, care restricţionează drepturile procurorilor în investigarea cazurilor grave, este neconstituţională". CE precizează că "problema va fi pe deplin rezolvată după adoptarea noului Cod de Procedură Penală".

"Capacitatea sistemului judiciar din România este în continuare foarte scăzută", iar "numărul de posturi neocupate este inadmisibil de mare", menţionează raportul referindu-se la 433 de posturi de procurori neocupate şi la 344 de posturi de judecători , la 31 decembrie 2008.

De asemenea, raportul remarcă faptul că Strategia de Resurse Umane propusă de CSM în noiembrie 2008 nu conţine măsuri adecvate şi nici nu ia în considerare necesitatea de a reorganiza tribunalele şi parchetele.

Citeşte şi:

Raport CE: DNA continuă să demonstreze un parcurs pozitiv

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici