Raport CoE 2006: Penitenciarele româneşti sunt suprapopulate
Comisia Antitortură a Consiliului Europei care a vizitat, în 2006, câteva penitenciare din România, a atenţionat că acestea sunt suprapopulate, iar deţinuţii petrec aproape tot timpul în celule, autorităţile române arătând că în urma legii privind executarea pedepselor situaţia s-a îmbunătăţit.
Raport CoE 2006: Penitenciarele româneşti sunt suprapopulate
Comisia pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante din Consiliul Europei (CoE) a publicat, joi, cu aprobarea autorităţilor române, raportul privind a şasea vizită în România, din iunie 2006, în cadrul căreia a analizat situaţia din penitenciare. De asemenea, a fost publicat şi răspunsul autorităţilor române la criticile formulate de Consiliul Europei.
Comisia a vizitat atunci penitenciarele din Ploieşti, Buzău, Craiova şi Bucureşti - Jilava şi a constat că sunt suprapopulate şi că deţinuţii petrec aproape tot timpul în celule, apreciind că aglomeraţia din penitenciare îi privează pe deţinuţi de intimitate şi favorizează violenţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
În unele celule din Bacău, Bucureşti-Jilava şi Ploieşti, condiţiile de detenţie ar putea fi considerate inumane şi degradante, arăta comisia, care recomanda autorităţilor române să ia măsuri pentru ca fiecare deţinut să aibă un pat.
În răspunsul trimis de autorităţile române se arată că noua lege privind executarea pedepselor, intrată în vigoare în 2006, va contribui la reducerea suprapopulării din penitenciare.
Comisia a apreciat faptul că, potrivit noii legi, fiecărui deţinut îi revin patru metri pătraţi. Un al obiectiv al legii privind executarea pedepselor se referă la reinserţia socială, oferindu-le deţinuţilor posibilitatea de a participa la activităţi motivante. Anumite măsuri au fost luate în ultimii ani, permiţând deţinuţilor să se şcolarizeze, să muncească să aibă acces la informaţii, apreciază comisia, dar mai sunt multe de făcut, în condiţiile în care majoritatea condamnaţilor stau închişi în celule 23 de ore pe zi.
Comisia a salutat măsurile luate, în lunile care au urmat vizitei, pentru reducerea suprapopulării, însă a atras atenţia că din această cauză aproape jumătate din deţinuţii de la Bacău şi o cincime din cei de la Ploieşti nu fac nimic în afara celulei, cu excepţia exerciţiilor în aer liber. În această situaţie erau în special cei condamnaţi la pedepse mai mari, comisia recomandând României să remedieze situaţia şi să asigure cel puţin o oră pe zi în aer liber.
De asemenea, comisia a punctat că legea din 2006 privind executarea pedepselor a adus importante îmbunătăţiri, precum eliminarea obligaţiei de a separa persoanele condamnate pe viaţă de alte categorii de deţinuţi. Comisia arăta că autorităţile române ar trebui să pună în aplicare un proces de integrare a persoanelor condamnate pe viaţă în mediul penitenciar.
În raportul din 2006, comisia atrăgea atenţia că deţinuţii condamnaţi pe viaţă sau pentru perioade lungi trebuie să aibă parte de activităţi diverse şi antrenante, consiliere psihologică şi evaluări individuale. Membrii comisiei dădeau ca exemplu situaţia de la penitenciarul Jilava, unde deţinuţii aveau cel mult o oră pe săptămână pentru activităţi sportive şi nu le erau propuse activităţi educative sau profesionale.
România a răspuns că în perioada octombrie 2006 - ianuarie 2007, peste 1.400 de deţinuţi de la penitenciarul Jilava au fost transferaţi în alte penitenciare, pentru a reduce suprapopularea. Totodată, pentru a îmbunătăţi condiţiile de detenţie, la penitenciarul Jilava s-au realizat piste de plimbare, şedinţe de consiliere psihologică şi socială, implicarea unor ONG-uri în activitatea educativă a închisorii.
Delegaţia europeană a spus că în sectorul deţinuţilor periculoşi din Jilava, unii dintre aceştia au reclamat faptul că au fost agresaţi de agenţi cu cagule de la forţele speciale de intervenţie ale penitenciarului, fiind bătuţi cu pumnii, picioarele şi cu bâtele de cauciuc. Comisia s-a arătat îngrijorată de prezenţa acestor trupe speciale în unele penitenciare. Directorul penitenciarului Jilava a stabilit ca trupa de intervenţie să participe doar pentru a preveni evenimentele negative, fiind bine instruită, iar intervenţia să se facă doar în situaţii excepţionale, nota comisia în raport.
Comisia s-a mai arătat preocupată de cazurile grave de violenţe dintre deţinuţi la penitenciarele din Bacău şi Ploieşti şi a recomandat direcţiei şi personalului penitenciarelor să prevină aceste situaţii.
În perioada 2005 - 2006 s-au înregistrat 313 de plângeri împotriva personalului penitenciarelor pentru rele tratamente (abuz de putere), 43 de plângeri privind agresiunile sexuale, lovituri şi ale leziuni corporale faţă de deţinuţi. În urma acestor plângeri, au fost luate trei acţiuni disciplinare împotriva personalului penitenciarului din Bacău, pentru rele tratamente aplicate persoanelor lipsite de libertate.
Comisia a constatat că formalităţile impuse de regulament sunt în general respectat în practică în toate penitenciarele, însă există unele lacune în sistemul în vigoare. De asemenea, comisia cerea autorităţilor române să revadă procedurile de clasificare a deţinuţilor în privinţa gradului de periculozitate, precum şi reexaminarea statutului lor.
În raportul comisiei se mai arată că în penitenciarele din Bacău şi Ploieşti sunt prea puţini medici, nu sunt psihiatri şi psihologi, deşi mulţi deţinuţi au tulburări psihologice. La cele două penitenciare au existat plângeri că deţinuţii aşteaptă prea mult până să fie consulaţi, personalul penitenciarelor nu reacţionează la urgenţe, de aceea comisia a recomandat mai multă vigilenţă.
Autorităţile române arată în răspunsul trimis comisiei că numărul acestor specialişti a fost suplimentat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO