- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.12.2016, 11:31)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport: Direcţia de Sănătate Bucureşti nu a făcut verificări în spitale înainte de tragedia din Colectiv, deşi au fost semnalate probleme privind igiena/ Reacţia secretarului de stat în MAI, Raed Arafat
Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti nu a făcut controale, înainte de tragedia din Colectiv, în cele 50 de unităţi sanitare cu paturi verificate, deşi au fost semnalate probleme privind igiena, se arată în raportul Corpului de Control al premierului, întocmit în perioada martie-septembrie 2016.
Urmărește
1796 afișări
SituaşCorpul de Control: Direcţia de Sănătate Bucureşti nu a făcut verificări în spitale înainte de Colectiv (Imagine Elvira Gheorghita / Mediafax Foto)
“În ceea ce priveşte inspecţiile efectuate de către DSPMB în unităţile sanitare cu paturi şi UPU/CPU, anterior şi ulterior incendiului de la clubul Colectiv, a rezultat că această instituţie a acţionat în mod diferit, în sensul că anterior acestui eveniment DSMPB nu a prelevat probe pentru control microbiologic (teste sanitaţie, probe apă potabilă, probe alimente), în vederea evidenţierii infecţiilor nosocomiale, de la niciuna din cele 50 de unităţi sanitare cu paturi verificate, deşi au fost semnalate deficienţe în majoritatea spitalelor privind condiţiile igienico-sanitare, sterilizarea şi normele de curăţenie/dezinfecţie. De asemenea, anterior incendiului de la clubul Colectiv, DSPMB nu a efectuat o evaluare/supraveghere a situaţiei infecţiilor nosocomiale în cadrul acţiunilor desfăşurate la spitalele verificate, aşa cum a realizat ulterior acestui eveniment”, se arată în Raportul Corpului de Control al premierului, după verificările efectuate în perioada martie-septembrie 2016, la Ministerul Sănătăţii, la spitalele în care au fost internate victimele de la Clubul Colectiv şi la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Verificările au fost demarate după tragedia de la Colectiv, la acel moment fiind semnatate mai multe cazuri ale răniţilor a căror stare s-a agravat din cauza infecţiilor intraspitaliceşti.
Raportul mai arată că insuficienţa personalului medical cu specialitatea în medicina de urgenţă a condus la înregistrarea unei distribuţii neuniforme a acestuia în spitalele comparabile ca mărime, precum şi la înregistrarea unor inegalităţi în distribuţia personalului medical (medici, asistenţi medicali).
Cât priveşte Ministerul Sănătăţii, verificările au stabilit că “Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (denumit în continuare „COSU”), înfiinţat ca structură funcţională în cadrul Ministerului Sănătăţii, îşi desfăşoară activitatea, în realitate, în cadrul Centrului operaţional naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, situat în sediul Ministerului Afacerilor Interne”, motiv pentru care se cere verificarea oportunităţii funcţionării acestei structuri în cadrul ministerului Sănătăţii.
Totodată, este recomandată şi creşterea rolului Direcţiei de Sănătate Publică a Muncicipiului Bucureşti în monitorizarea şi controlul calităţii serviciilor medicale, inclusiv a celor de urgenţă, prin alocarea de resurse umane şi financiare necesare activităţilor specifice de control (epidemiologic şi boli transmisibile, factori de risc din mediul de viaţă şi muncă, igienă).
Arafat, după raportul Corupului de Control: Dacă nu vorbeşti cu oamenii, ieşi cu recomandări incorecte
Raed Arafat, secretar de stat în MAI, susţine că raportul prin care Corpul de Control al premierului a constatat mai multe deficienţe la Ministerul Sănătăţii şi la instituţii din subordine, din sfera serviciilor de urgenţă, se bazează doar pe hârtii, recomandările nefiind unele "tocmai corecte".
Într-un raport al Corpului de Control al premierului, întocmit în urma unor verificări ce au avut loc în perioada martie-septembrie 2016 la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţiei de Sănătate Publică a Muncipiului Bucureşti, se notează, printre altele, că s-a descoperit că "Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă" (COSU) funcţionează în realitate la Ministerul Afacerilor Interne deşi este o structură a Ministerului Sănătăţii. Cei de la Corpul de Control al premierului recomandă ca aceastră structură să funcţioneze acolo unde a fost înfiinţată.
Secretarul de Stat Raed Arafat susţine că recomandările nu sunt "tocmai corecte", cei de la instituţia Corpului de Control bazându-se doar pe hârtii, fără a avea opinii specializate.
"Cei de la Corpul de Control cred că nu au stat de vorbă şi nu au discutat ca să înţeleagă. Dacă ceri doar hârtii şi citeşti hârtii, nu discuţi cu oamenii ca să înţelegi conceptele, ieşi cu recomandări care nu sunt recomandări tocmai corecte. Recomandarea de a întoarce Centrul Operational al Ministerului Sănătăţii ca loc de stat la Ministerul Sănătăţii, unde să stea o singură persoană, şi ruperea de la Centrul comun pe care îl avem acum, nu va face decât să îngreuneze activitatea care o desfăşoară pe situaţiile de urgenţă şi pe asistenţă medicală de urgenţă. Recomandarea, dacă era discutată cu noi, i-am fi explicat de ce aşa era bine, dar nu s-a discutat acest lucru. Raportul nu l-am citit, o să îl citim şi o să îi facem răspuns cu argumentele pe aspectele unde nu ne-au întrebat şi au ieşit cu recomandări”, a spus, luni, secretarul de stat din MAI, Raed Arafat.
Coordonator al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat susţine că trecerea acestui centru la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a fost necesară pentru că activitatea ce se afla sub coordonarea lui a fost preluată de DSU. Arafat declară că personalul Centrului Operaţional, deşi îşi desfăşoară activitatea la sediul MAI, raportează conducerii Ministerului Sănătăţii.
"Centrul Operational al Ministerului Sănătăţii a fost înfiinţat când sistemul de urgenţă nu era integrat şi nu aveam în Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi serviciile de ambulanţă. Când l-am dezvoltat la Ministerul Sănătăţii l-am dezvoltat în scop de a coordona o anumită parte de activitate, care ulterior a intrat sub Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Absurd era ca în Centrul Operational, care este subordonatul Ministerului Sănătăţii, să rămână câte o persoană singură, să răspundă la anumite lucruri unde are rol şi Departamentul şi unde noi în Centrul de Coordonare avem 6-7 persoane, unde am putea să lucrăm mult mai bine în managementul unor situaţii şi unde poate să lucreze comun personalul Departamentului cu personalul Centrului. Personalul Centrului Operational oricum raportează ministrului Sănătăţii, raportează secretarului de stat de la Ministerului Sănătăţii. Deci, locaţia este ceva care permite ca ei să lucreze împreună în loc să stea unul singur la Ministerul Sănătăţii, că e vorba de o persoană la Ministerul Sănătăţii noaptea, şi dincolo să ai 6-7 care îşi fac treaba şi au nevoie să discute şi să stea toată seara să discute la telefoane sau toată ziua, sau să facă lucruri paralele. Ca să evităm paralelismele, ca să evităm ineficienţa, atunci am luat decizia, împreună cu Ministerul Sănătăţii, ca locul unde să existe personalul respectiv să fie împreună cu Centrul Naţional de Monitorizare şi Coordonare pe Situaţii de Urgenţă. Este un lucru foarte normal şi foarte natural, exact cum aducem şi am adus în toată ţara serviciile de ambulanţă şi pompieri în acelaşi dispecerate.Centrul Operational îşi face treaba", a precizat Raed Arafat.
Citeşte şi: Incendiu la un restaurant din Pipera
Citeşte şi: 14 angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia fac greva foamei în faţa companiei din Târgu-Jiu
Citeşte şi: Elicopterul SMURD, solicitat pentru a prelua victima unui accident rutier din judeţul Sibiu
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe