Raport european privind drogurile: Mai disponibile, mai diversificate şi mai puternice

  • Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) a publicat marţi raportul anual din 2024 privind drogurile.
  • Acesta arată că drogurile au un impact semnificativ asupra sănătăţii şi securităţii în Europa, deoarece sunt mai disponibile, mai diversificate şi mai puternice.
Urmărește
993 afișări
Imaginea articolului Raport european privind drogurile: Mai disponibile, mai diversificate şi mai puternice

Raport european privind drogurile: Mai disponibile, mai diversificate şi mai puternice

Potrivit unui comunicat al CE, raportul anual din 2024 privind drogurile oferă o imagine de ansamblu şi o evaluare a situaţiei drogurilor în Europa până la sfârşitul anului 2023.

„Raportul arată că drogurile au un impact semnificativ asupra sănătăţii şi securităţii în Europa, deoarece sunt mai disponibile, mai diversificate şi mai puternice”, se spune în comunicat.

Criminalitatea organizată legată de droguri se infiltrează din ce în ce mai mult în lanţurile de aprovizionare din Uniunea Europeană, adesea prin intimidare şi corupţie, şi aproape 70 % din capturile de droguri efectuate de către autorităţile vamale din UE au loc în porturile UE, se mai arată în document.

Raportul subliniază, de asemenea, riscurile unei pieţe a drogurilor în schimbare, care ar putea fi afectată brusc de utilizarea opioidelor, în pofida eforturilor recente de a preveni creşterea acestei utilizări în Europa. Cocaina este al doilea cel mai răspândit drog din UE. În 2023, statele membre ale UE au confiscat cantităţi record de cocaină. În acelaşi timp, piaţa drogurilor ilicite devine mai rezilientă, mai flexibilă şi mai profitabilă.

Raportul formulează şi recomandări, în special: ameliorarea monitorizării drogurilor; pregătirea pentru posibile schimbări ale pieţei; prevenirea şi tratarea adecvată a dependenţei de droguri. Pentru a elimina activitatea infracţională transfrontalieră aflată la originea traficului de droguri, sunt necesare, de asemenea, o mai bună coordonare, inclusiv la nivel internaţional, cunoaşterea situaţiei, precum şi un sprijin acordat statelor membre. Acest obiectiv este pus în aplicare în special de Alianţa portuară europeană lansată de Comisie în ianuarie 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici