- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.05.2013, 17:59)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport: Hainele şi jucăriile, principalele produse nealimentare care prezintă riscuri în UE. De unde provin cele mai multe astfel de produse
Articolele vestimentare şi jucăriile au fost principalele categorii de produse nealimentare care au fost raportate în sistemul UE de alertă rapidă RAPEX în 2012, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Urmărește
238 afișări
Raport: Hainele şi jucăriile, principalele produse nealimentare care prezintă riscuri în UE. De unde provin cele mai multe astfel de produse (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
În 2012, statele membre au adoptat în total 2.278 de măsuri împotriva produselor nealimentare periculoase, care au fost raportate în cadrul sistemului UE de alertă rapidă RAPEX.
Se remarcă astfel o creştere cu 26 la sută a numărului de alerte comparativ cu cifrele din 2011, care ar putea fi pusă pe seama eforturilor de eficientizare a aplicării legislaţiei întreprinse de autorităţile din statele membre ale UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
În 2012, articolele de îmbrăcăminte, produsele textile şi articolele de modă au reprezentat 34 la sută, fiind urmate de jucării - 19 la sută -, din produsele depistate cu riscuri şi în cazul cărora a fost nevoie să se ia măsuri corective. China este în continuare ţara de origine a celor mai multe produse care prezintă riscuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Printre riscurile cel mai des notificate cauzate de aceste produse se numără cele legate de substanţe chimice, de ştrangulare şi de rănire. Riscul de rănire şi cel de ştrangulare sunt deseori identificate în articole vestimentare pentru copii cu cordoane şi şnururi, ca de exemplu costumele de înot.
De asemenea, au fost identificate ca fiind periculoase, şi interzise de altfel în UE în 2012, printre altele, un produs de albire a pielii care conţinea hidrochinonă, substanţă interzisă în produsele cosmetice şi de igienă personală, şi o păpuşă de plastic care conţinea în proporţie de 38,5 la sută din greutate Di(2-etilhexil)ftalat (DEHP), substanţă ce prezintă riscuri asupra sănătăţii.
După produse vestimentare şi jucării, cele mai des întâlnite categorii de produse în sistemul de alertă RAPEX în 2012 sunt aparatele şi echipamentele electrice (11 la sută), autovehiculele (8 la sută) şi produsele cosmetice (patru la sută).
China reprezintă în continuare ţara de origine cel mai adesea consemnată în cadrul sistemului de alertă RAPEX. Anul trecut, 58 la sută din numărul total de notificări au fost legate de produse provenite din China.
Pentru a ameliora această situaţie, UE şi China colaborează cu privire la schimbul de informaţii între autorităţi şi la activităţile de comunicare, urmând să difuzeze în curând o serie de materiale video adresate fabricanţilor chinezi şi importatorilor europeni cu informaţii referitoare la siguranţa produselor.
China este urmată, ca frecvenţă a consemnărilor ca loc de origine a produselor periculoase, de statele UE şi cele din Spaţiul Economic European (SEE) - Norvegia, Islanda şi Liechtenstein -, care au avut o pondere de 17 la sută. În 11 la sută dintre cazurile din 2012, originea produselor a fost necunoscută, iar 14 la sută dintre produsele care au făcut obiectul alertelor proveneau din alte ţări decât cele menţionate.
RAPEX este sistemul UE de alertă rapidă cu privire la produsele nealimentare, la care participă cele 27 de state membre, alături de ţările din SEE.
Rolul său este să permită difuzarea rapidă a informaţiilor legate de produse de consum potenţial periculoase. În acest fel este posibil să se identifice şi să se retragă din timp de pe piaţa UE produsele potenţial riscante pentru consumatori, cum ar fi articolele de îmbrăcăminte pentru copii, produsele textile sau aparatele electrice care nu respectă standardele de siguranţă.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe