- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.12.2024, 16:29)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport: În 22 din 76 de universităţi din România a fost raportată hărţuire sexuală
- Ministerul Educaţiei publică, luni, raportul privind cazurile de hărţuire sexuală la nivel de universităţi.
- Din 76 de universităţi care au transmis note explicative, în 22 au existat cazuri de hărţuire sexuală.
Urmărește
186 afișări
Ministerul Educaţiei a cerut date concrete privind cazurile de hărţuire sexuală în universităţi. Astfel, s-a constatat că din 76 de universităţi (54 de stat şi 22 private), care au transmis note explicative, la 22 au existat cazuri de hărţuire sexuală. Toate acestea au avut loc după apariţia Legii 1/2011.
Potrivit raportului, victimele au fost cu preponderenţă de sex feminin, provenind atât din rândul studentelor, cât şi al cadrelor didactice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ion Cristoiu: Motivul amânării datei alegerilor prezidenţiale este că Trump nu a arătat cu degetul spre un candidat sau altul
-
Crăciunul pe stil vechi. Milioane de creştini ortodocşi sărbătoresc astăzi Naşterea Domnului
-
Cutremur devastator în Tibet: Cel puţin 53 de morţi şi pagube însemnate în regiunea Everest
La Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T Popa Iaşi, a fost un caz. Un cadru didactic, în perioada 30 septembrie 1991 - 5 februarie 2015 a fost cercetat penal, în 2015, pentru fapte de hărţuire sexuală. Nu a fost aplicată nicio sancţiune de către comisia de etică deoarece Contractul individual de muncă a fost suspendat. Contractul individual de muncă a încetat prin demisie la data de 5 februarie 2015, iar în prezent între universitate şi cadrul didactic respectiv nu există niciun raport de colaborare.
La Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi au fost patru cazuri cazuri. În trei dintre cazuri a fost semnalat comportamentul unui cursant şi plângerile au fost făcute de 3 cadre didactice în perioada 2020 - 2021, iar în cel de-al patrulea caz, un grup de studenţi a semnalat comportamentul inadecvaat al unui cadru didactic în anul 2022. Cursantul a fost exmatriculat fără drept de reînmatriculare, iar cadrul didactic a fost sancţionat cu diminuarea salariului de bază cumulat când e cazul cu indemnizaţia de conducere de îndrumare şi de control, cu 10% pentru 3 luni suspendarea pe o perioadă determinată de timp doi ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare ori a unei funcţii de conducere de îndrumare şi control ca membrii ca membru în comisie de doctorat Master sau licenţă.
La Universitatea Naţională de Apărare Carol I, în ceea ce priveşte raportarea cazurilor care au vizat elemente de hărţuire sexuală şi prezentarea modului de gestionare la Comisia de etică universitară., Universitatea a precizat că în ultimii 10 ani în cadrul instituţiei a fost înregistrată o singură sesizare ce acuzat fapte de hărţuire. Sesizarea nu a fost admisă fiind respinsă din lipsă de probe. Astfel, nu au fost aplicate sancţiuni.
La Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti a fost un caz în anul 2021, care a vizat elemente de hărţuire sexuală începând cu data de 2 februarie 2021. A fost analizată plângerea unei studente împotriva unui student tehnician finalizată cu exmatricularea şi desfacerea contractului de muncă al celui din urmă ca urmarea comportamentului inadecvat al acestuia.
Universitatea Naţională de Arta Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale un caz actual şi două cazuri mai vechi. În ultimii 10 ani a fost înregistrată o singură sesizare nominală care a fost soluţionată prin aplicarea sancţiunii avertismentului scris pentru cadrul didactic vizat. Comisia de etică s-a autosesizat în două cazuri ca urmare a unor anchetă de presă care au vizat cadre didactice ale Universităţii, cazuri care au fost clasate întrucât faptele prezentate în reportajele respective s-au petrecut cu foarte mult timp în urmă.
Universitatea de ştiinţe agricole şi medicină veterinară din Cluj-Napoca a primit în 2012 o sesizare nominală de la o studentă prin care se reclamă un comportament neadecvat în mediul academic a unui cadru didactic. Prima măsură dispusă prin Consiliul facultăţii a fost schimbarea imediată a îndrumătorului lucrării de licenţă şi teme de cercetare. Sesizarea a fost transmisă CE din lipsă de probe şi din cauza faptului că studenta nu a fost sprijinită de alte colege, astfel că nu a avut temei legal de aplicare a vreunui acţiuni după susţinerea licenţei. În 2012 o studentă a formulat o plângere penală împotriva unui cadru împotriva unui cadru didactic care a fost soluţionată prin respingerea acesteia din lipsă de probe. Cadrul didactic a formulat cerere de chemare în judecată împotriva studentei, solicitând daune morale pentru denigrare. Cauza a fost admisă şi studenta obligată la plata unei sume de bani pentru prejudiciul creat cadrului didactic.
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca: au fost şapte cazuri. Înaintea mandatului actualei conduceri, în 2013, a existat un caz de hărţuire sexuală în relaţiile dintre doi colegi care nu s-au putut proba. În mandatul actualului rector, 2021, a existat o singură sesizare de hărţuire sexuală în relaţia profesor-student, caz în care cadrul didactic asociat reclamat şi-a dat imediat demisia şi a fost sesizată poliţia.
Alte sesizări care se referă la relaţia profesor-student au avut ca obiect elemente de comportament inadecvat al profesorului, limbaj nepotrivit sau ofensator. Aceste sesizări au fost soluţionate prin aplicarea următoarelor sancţiuni: interdicţia de a ocupa funcţie de conducere şi excluderea din comisie de evaluare.
La Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad, în ultimii 10 ani au fost semnalate două cazuri ce au vizat elemente de hărţuire sexuală. În primul caz, o studentă a relatat faptul că un cadru didactic de la Facultatea de Medicină i-a făcut propuneri indecente. Comisia constituită a clasat petiţia din cauza lipsei calităţii de angajat a cadrului didactic la acea dată acestuia fiindu-i expirat Contractul individual de muncă întocmit pe perioadă determinată la data de 18 martie 2021. În al doilea caz, o studentă şi un student au relatat că un coleg student a săvârşită abateri de la etică universitară prin faptul că deranjează cursurile cu probleme personale şi face afirmaţii cu tentă sexuală referitoare la colegi. Comisia constituită a aplicat studentului sancţiunea cu caracter administrativ avertismentului scris.
Academia de Studii Economice din Bucureşti a avut trei cazuri care au vizat elemente de hărţuire sexuală după cum :urmează în anul universitar 2020-2021 un singur caz de comportament indecent şi imoral - caz admis. În anul universitar 2022-2023, un singur caz de conduită nepotrivită faţă de studente - caz admis. În anul universitar 2023-2024, un singur caz de încălcare a normelor de etică universitară.Au fost dispusă trei sancţiuni. Pentru niciuna dintre faptele nu s-a impus sesizarea organelor de urmărire penală.
La Universitatea din Bucureşti au fost 66 de cazuri în discuţia în discuţia comisiei de etică, dintre care şase cazuri de hărţuire sexuală. Dintre ele, trei au încălcat codul de etică universitară. Statistica priveşte toate cazurile care au vizat elemente de hărţuire sau alte aspecte se pot fi asimilate acestea aferentă perioadei 2017-2024.
Universitatea Ovidiu din Constanţa - două cazuri în ultimii 10 ani. În cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa au fost înregistrate două sesizări ce au acuzau faptele hărţuire sexuală care au format obiectul a două dosare în anul 2017 şi în anul 2020. Prima a fost soluţionată prin avertisment scris părţilor implicate, iar cea de-a doua a fost respinsă ca nefondată.
Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti - două cazuri sesizate şi unul caz autosesizare. S-a registrat un caz de plângere referitoare la limbajul licenţios al unui cadru didactic în 2020.
Pe parcursul anului universitar 2023-2024, în Comisia de etică s-a analizat un caz de agresiune sexuală petrecută în afara Universităţii între doi studenţi în urmă autosesizării Consiliului de Administraţie în urma apariţiei unor articole de presă în perioada vacanţei universitare.
Comisia de etică are în lucru un dosar ce priveşte acuzaţii de comportament indecent al unui cadru didactic Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. A fost înregistrată o sesizare prin care s-au semnalat posibile abateri de la codul de etică şi deontologie, partea reclamantă, o studentă considerând că este hărţuită de către un student. În urma analizării cazului, Comisia de etică a propus sancţionarea studentului prin exmatriculare. Studentul a fost exmatriculat în august 2021.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi - două cazuri. Primul caz priveşte faptele hărţuire sexuală cu autor de sex masculin, iar persoană hărţuită de sex feminin. Relaţia dintre victimă şi autor fiind student - cadru didactic. Sesizarea fost respinsă întrucât faptele semnalate nu au putut fi confirmate. Al doilea caz priveşte o posibilă faptă de abuz sexual, hărţuire sexuală, viol. Autorul, persoană de sex masculin, persoana agresată de sex feminin. Relaţia dintre victimă şi autor este de student - cadru didactic. Sesizarea este în curs de soluţionare.
Academia Naţională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca - două cazuri. Un caz, o plângere în 2020 care a acuza o „invitaţie la abuz sexual” care nu s-a materializat. Plângerea a fost depusă de o studentă şi a fost adusă la cunoştinţa comisiei de etică abia în 2023 la solicitarea comisiei de etică. Studenta nu a mai dat niciun răspuns iar profesorul acuzat nu mai este cazul cadru didactic al Academiei.
La SNSPA, Comisia de Etică a fost sesizată cu privire la două cazuri de hărţuire sexuală: un caz în 2015 şi unul în 2024. Referitor la cazul din 2015 s-a dispus ca persoană reclamată să nu mai ocupe postul de cadru didactic în cadrul instituţiei, iar în cazul din 2024 a fost soluţionat prin desfacerea contractului de muncă al persoanei reclamate. Au fost menţionate şi alte cazuri în afara celor de hărţuire sexuală care nu fac obiectul auditului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Un oraș din Italia a interzis boala prin lege. Primarul s-a săturat să se plângă că statul nu îi face un spital de urgență
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: O femeie s-a baricadat în cameră, în Sectorul 4. Salvatorii au escaladat blocul şi au intrat pe geam
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Papa Francisc îndeamnă călugărițele la bucurie și evitarea bârfei: „Vorbiți cu toată lumea, cu excepția Diavolului”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
CANCAN.RO
Florin ”UCIGAȘUL”, angajat să-l păzească pe Călin Georgescu. Noul BODYGUARD a filmat cu Van Damme, Cuba Gooding Jr. și Dolph Lundgren
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe