- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.03.2015, 10:58)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport îngrijorător: Numărul crimelor comise de minori anul trecut s-a dublat faţă de 2013
Numărul crimelor comise de minori anul trecut s-a dublat faţă de 2013, în timp ce numărul de violuri, furturi şi tâlhării comise de persoane care nu au împlinit încă 18 ani a scăzut.
Urmărește
312 afișări
Raport îngrijorător: Numărul crimelor comise de minori anul trecut s-a dublat faţă de 2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit raportului de activitate pe 2014 al Parchetului instanţei supreme, în 2014 au fost înregistrate 21 de infracţiuni de omor comise de minori, în condiţiile în care în anul 2013 au fost anchetate zece crime pentru care principalii suspecţi au fost minori.
Tot în 2014 au fost şi 32 de tentative de omor atribuite unor suspecţi cu vârsta sub 18 ani, în anul 2013 minorii fiind suspectaţi de 45 de astfel de fapte.
Dacă numărul crimelor cu autori minori s-a dublat anul trecut, violurile, tâlhăriile şi furturile comise de aceştia au scăzut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Astfel, potrivit datelor statistice centralizate de procurori, minorii au fost cercetaţi pentru 66 de violuri, 1.496 de furturi şi 611 tâhării, în condiţiile în care în anul 2013 au fost anchetate 73 de violuri, 3.474 de furturi şi 706 tâlhării comise de minori.
Numărul total al tinerilor cu vârsta sub 18 ani care au fost trimişi în judecată în anul 2014 a fost de 2.966, dintre care 371 în stare de arest, în timp ce în 2013 au fost trimişi în judecată 4.431 de minori, din care 517 au fost în stare de arest.
La sfârşitul anului trecut, în centrele de detenţie ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) erau 320 de minori - 299 de băieţi şi 21 de fete. Dintre aceştia, 39 erau închişi pentru omor, 21 pentru viol, 149 pentru tâlhărie, 99 pentru furt, iar 12 pentru alte fapte.
În acelaşi timp, din statistica ANP reiese că la sfârşitul lui 2014 în închisori erau şi 1.264 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani - 1264 de băieţi şi 43 de fete. Dintre aceştia, 146 erau închbişi pentru omor, 76 pentru viol, 479 pentru tâlhărie, 24 pentru trafic de droguri, şase pentru trafic de persoane, doi pentru infracţiuni la Legea circulaţiei şi 78 pentru alte fapte.
Raspunderea penală a minorilor este legiferată de noul Cod penal, intrat în vigoare în 1 februarie 2014. Astfel, minorii care nu au âmplinit vârsta de 14 ani nu răspund penal, în timp ce copiii care au vârsta între 14 şi 16 ani răspund penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit fapta cu discernământ. Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani răspund penal, conform legii.
Potrivit legislaţiei în vigoare, faţă de minorul care la data săvârşirii infracţiunii avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate. Totuşi, dacă minorul a mai săvârşit o infracţiune pentru care i s-a aplicat o măsură educativă, care a fost executată sau a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat, atunci în cazul acestuia instanţa poate stabili o măsură educativă privativă de libertate. În plus, o măsură educativă privativă de libertate poate fi impusă şi atunci când pedeapsa stabilită de lege pentru infracţiunea săvârşită de minor este închisoarea de peste şapte ani sau dentenţia pe viaţă.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe