Raport MAI: 124.614 de arme letale, majoritatea de vânătoare, la persoane fizice autorizate

Un număr de 124.614 de arme letale, majoritatea de vânătoare, erau înregistrate, în martie, la persoane fizice autorizate, 107.511 dintre acestea fiind arme letale pentru vânătoare, 3.673 - arme letale pentru apărare şi pază, iar 9.227 - destinate tirului sportiv, potrivit MAI.

Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Raport MAI: 124.614 de arme letale, majoritatea de vânătoare, la persoane fizice autorizate

Raport MAI: 124.614 de arme letale, majoritatea de vânătoare, la persoane fizice autorizate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţiile sunt precizate într-un răspuns semnat de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ca urmare a unei interpelări formulate de deputatul Florin-Costin Pâslaru.

"Întrucât evidenţele Poliţiei Române referitoare la arme şi muniţii (Registrul Naţional al Armelor Integrat) sunt structurate numai pe numărul de arme deţinute de persoane fizice şi pe destinaţia lor, vă comunicăm faptul că, în luna martie 2014, figurează, la nivel naţional, un număr de 124.614 arme letale deţinute de persoane fizice autorizate, dintre care 3.673 arme letale cu destinaţia apărare şi pază, 9.227 arme letale destinate tirului sportiv, 4.203 arme letale înscrise în permisul de tip A, care conferă doar dreptul de deţinere şi 107.511 arme letale cu destinaţia vânătoare", se arată într-un răspunsul lui Oprea, adresat ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, ca urmare a interpelării formulate de Pâslaru.

Potrivit MAI, alte 96.840 de arme sunt neletale, cu destinaţia "autoapărare, tir sportiv sau colecţie".

În răspunsul transmis de MAI este precizat şi faptul că domeniul armelor şi muniţiilor este "monitorizat permanent", prin Inspectoratul General al Poliţiei Române.

În ceea ce priveşte propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, MAI precizează că se are în vedere reducerea termenului de valabilitate a permisului de armă de la cinci la trei ani, înăsprirea graduală a măsurilor sancţionatorii prin prisma sancţionării contravenţionale, cât şi a suspendării dreptului de port şi folosire a armelor, "fiind vizate persoanele care nu se prezintă pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă", mai precizează MAI, în acelaşi răspuns.

Totodată, se urmăreşte introducerea obligativităţii efectuării cursurilor de instruire teoretică şi practică celor care vor să procure arme neletale supuse autorizării şi obligativitatea pentru toţi cei care deţin arme de a face două şedinţe de tragere de antrenament anual, în perioada de valabilitate a permisului de armă.

Modificarea legislativă mai are în vedere obligativitatea tuturor posesorilor de arme de a se supune examenului medical sau psihologic la solicitarea Poliţiei, măsura având în vedere reducerea riscurilor deţinerii de arme de către persoane care nu mai sunt apte din punct de vedere medical sau psihologic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici