- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport MCV: Este important să se asigure funcţionarea CSM până la organizarea de noi alegeri
Raportul intermediar al Comisiei Europene (CE) privind MCV notează că este important să se asigure funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) până la organizarea de noi alegeri, precizând că invalidarea primelor alegeri poate asigura credibilitatea noului Consiliu.
Comisia Europeană arată că "alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost umbrite de contestarea în justiţie a acestora şi au dus la anularea de către Curtea Constituţională a alegerilor privind patru membri ai CSM".
În raportul interimar privind MCV, Comisia subliniază că decizia Curţii Constituţionale din ianuarie creează posibilitatea de a asigura credibilitatea noului Consiliu, însă este important să se asigure funcţionarea acestuia până la organizarea de noi alegeri pentru poziţiile invalidate.
De asemenea, CE subliniază că trebuie depuse în continuare eforturi pentru ca întreaga jurisprudenţă a instanţelor să fie publicată într-o bază de date uşor de accesat, în care să se poată căuta dosare cu uşurinţă, conform recomandării Comisiei.
"Au fost publicate noi hotărâri pe portalul online de jurisprudenţă, Jurindex, dar în prezent colecţia este limitată la hotărârile Curţilor de Apel (şi hotărârile unui tribunal) din 2008, 2009 şi primele două luni ale anului 2010", notează CE în raport.
În 15 februarie, Senatul i-a validat în funcţia de judecători ai CSM pe judecătorii Mircea Aron, Alexandru Şerban, Nicolae Horaţiu Dumbravă, Adrian Toni Neacşu, Marius Tudose Badea, Cristi Vasilică Danileţ şi procurorii George Bălan şi Oana Andreea Smith Hăineală.
Potrivit Regulamentului propriu, CSM funcţionează în prezenţa a 15 membri. Pentru că există deja şapte membri activi, odată validaţi cei opt magistraţi, Consiliul va fi la limită cu cvorumul, dar poate să funcţioneze legal.
În urma scrutinului din 1 noiembrie 2010, au fost aleşi 11 magistraţi în CSM: Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, din partea curţilor de apel, Adrian Toni Neacşu, din partea tribunalelor, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea judecătoriilor, George Bălan, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel, Oana Schmidt Haineală, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, şi Dan Nicolae Chiujdea, din partea parchetelor de pe lângă judecătorii.
Această listă a fost validată de Senat în decembrie 2010, ulterior fiind contestată de 30 de senatori PDL la Curtea Constituţională.
De asemenea, în decembrie 2010, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani. Şi această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL.
Curtea Constituţională a decis, pe 25 ianuarie, că hotărârile Senatului privind validarea membrilor în CSM sunt neconstituţionale, admiţând sesizările PDL.
Judecătorii CC au declarat ca fiind neconstituţionale şi hotărârea Senatului de validare a listei cu magistraţii aleşi în CSM din partea adunărilor generale ale magistraţilor, precum şi cea privind alegerea reprezentanţilor din partea societăţii civile în Consiliul.
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, ea fiind definitivă şi general obligatorie. În urma hotărârii, dată cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", judecătorii Bărbulescu şi Lupaşcu, precum şi procurorul Chiujdea au părăsit CSM, la fel şi Victor Alistar, liderul Transparency International.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Franţa dă semnale că ar putea ignora mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
-
Bolojan: Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice
-
Lituania, disponibilă să trimită militari în Ucraina şi avertizează asupra atacurilor hibride ruseşti
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO