- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.06.2014, 17:31)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RAPORT: România, pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte egalitatea între femei şi bărbaţi. Care sunt ţările de pe primele poziţii
România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte egalitatea între bărbaţi şi femei, fiind punctată cu 35,3, în urma Bulgariei, care este punctată cu 37, în timp ce media europeană este de 54 de puncte, potrivit raportului Gender Equality Index, prezentat joi la Bucureşti.
Urmărește
1222 afișări
RAPORT: România, pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte egalitatea între femei şi bărbaţi (Imagine: Shutterstock)
Potrivit primului Index al Egalităţii de Gen realizat de Institutul european pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi (EIGE), la nivelul Uniunii se înregistrează un punctaj general de 54 din 100 (unde 1 reprezintă lipsa egalităţii între sexe şi 100 egalitate totală).
Dintre cele 27 de state membre cuprinse în raport (anterior aderării Croaţiei), cel mai mare punctaj general a fost obţinut de Suedia (74,3), urmată îndeaproape de Danemarca (cu 73,6), Finlanda (73,4) şi Olanda (69,7).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
La coada clasamentului se plasează România cu un punctaj de 35,3, Bulgaria (37) şi Grecia (40).
Cele mai multe state membre au obţinut între 40 şi puţin peste 50 de puncte.
Indexul relevă diferenţele dintre femei şi bărbaţi (în UE şi în fiecare ţară în parte), în mai multe sectoare cheie precum: munca, veniturile, educaţia, puterea de decizie, sănătatea, timpul dedicat activităţilor casnice/neplătite sau violenţa (exercitată asupra lor).
Sectorul unde inegalitatea este cea mai mare în Europa este puterea de decizie (cu un punctaj de 38), tradusă faptul că mult mai puţine femei decât bărbaţi au poziţii cheie. Pe următorul loc se situează timpul dedicat activităţilor neplătite şi celor casnice (cu un punctaj de 39). Potrivit experţilor UE, principalul motiv pentru care femeile sunt prezente într-o proporţie mai mică pe piaţa muncii este reprezentat de faptul că ele dedică mai mult timp decât bărbaţii activităţilor casnice.
"UE are deja multe realizări în reducerea discriminării de gen. Cu toate acestea, numai 14% din ambasadori, 9% din decanii universitari, 3% din preşedinţii marilor companii şi 2% din miniştri sunt femei. În medie, femeile câştigă cu 2 euro pe oră mai puţin decât bărbaţii", a spus Virginija Langbakk, directorul Institutului european pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.
România a obţinut cel mai scăzut punctaj la capitolul timp dedicat activităţilor casnice şi neplătite (17,8), puterea de decizie situându-se pe locul următor (24,9).
Doar 15 dintre statele membre cuprinse în index au raportat şi date privind violenţa, România nefiind printre ele.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
EXCLUSIV | Iuliana Pepene s-a despărțit de iubit! Știrista de la Antena 1 nu a mai suportat tratamentul și a luat decizia fără să clipească
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe