Raport UE: Aproape 400 000 de decese în Europa în 2021, atribuite aerului murdar

  • Raportul Uniunii Europene arată că în 2021, aproape 400 000 de decese în Europa au fost legate de trei poluanţi principali ai aerului: particule fine (PM2.5), dioxid de azot (NO2) şi expunerea la ozon pe termen scurt (O3).
  • Concentraţiile de poluanţi în aer au rămas mult peste nivelurile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform raportului Agenţiei Europene de Mediu (EEA). Reducerea poluării la nivelurile recomandate ar putea preveni un număr semnificativ de decese în statele membre ale UE.
Urmărește
312 afișări
Imaginea articolului Raport UE: Aproape 400 000 de decese în Europa în 2021, atribuite aerului murdar

Raport UE: Aproape 400.000 de decese în Europa în 2021, atribuite aerului murdar

Un raport al Uniunii Europene a dezvăluit vineri că aproape 400 000 de decese din Europa în 2021 au fost legate de trei poluanţi principali ai aerului, iar unele ar fi putut fi evitate dacă nivelurile de poluanţi ar fi fost reduse la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scrie Reuters.

Agenţia Europeană de Mediu (EEA) a declarat că în cadrul Uniunii Europene, poluarea cauzată de particulele fine (PM2.5), care afectează în special persoanele cu boli de inimă, a dus la 253 000 de decese în 2021. Poluarea cu dioxid de azot (NO2), cel mai periculos pentru persoanele cu diabet, a rezultat în 52 000 de decese, iar expunerea la ozon pe termen scurt (O3) a provocat decesul a 22 000 de persoane.

Incluzând un număr mai mare de ţări europene din afara UE, au fost înregistrate 389 000 de decese legate de poluanţi în Europa, conform raportului EEA pentru 2021, publicat vineri.

”Concentraţiile de poluanţi din aer în 2021 au rămas mult peste nivelurile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în ghidurile sale privind calitatea aerului”, a declarat EEA în raport.

”Reducerea poluării aerului la aceste nivele recomandate ar putea preveni un număr semnificativ de decese atribuibile în statele membre ale UE.”

Cele mai multe decese cauzate de PM2.5 în 2021 au avut loc în Polonia, Italia şi Germania, în timp ce ţările din nordul Europei, precum Islanda, Scandinavia şi Estonia, au înregistrat cel mai scăzut impact.

NO2 şi expunerea la O3 pe termen scurt au avut cel mai mare impact asupra deceselor în Turcia, Italia şi Germania, conform raportului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici