Raport UNICEF: Mutilarea genitală a femeilor continuă să crească, în ciuda progreselor

  • Numărul supravieţuitoarelor mutilării genitale feminine depăşeşte 230 de milioane la nivel mondial, a anunţat UNICEF într-un nou raport.
  • Creşterea e de 15% faţă de 2016, în pofida progreselor înregistrate împotriva acestei practici în unele ţări.
Urmărește
1198 afișări
Imaginea articolului Raport UNICEF: Mutilarea genitală a femeilor continuă să crească, în ciuda progreselor

Raport UNICEF: Mutilarea genitală a femeilor continuă să crească, în ciuda progreselor

"Este, într-adevăr, o veste proastă. Este o cifră uriaşă, o cifră care este mai mare ca niciodată", a declarat Claudia Coppa, autoarea principală a raportului publicat cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, conform AFP.

Mutilarea genitală feminină, cunoscută sub numele de MGF, poate include îndepărtarea parţială sau totală a clitorisului, precum şi a labiilor mici, şi suturarea deschiderii vaginale pentru a o îngusta.

MGF, care poate provoca sângerări sau infecţii fatale, poate avea, de asemenea, consecinţe pe termen lung, cum ar fi probleme de fertilitate, complicaţii la naştere, naşterea de copii morţi şi relaţii sexuale dureroase.

Africa adăposteşte cel mai mare număr de supravieţuitoare ale MGF, cu peste 144 de milioane, înaintea Asiei (80 de milioane) şi a Orientului Mijlociu (6 milioane), potrivit studiului realizat în 31 de ţări în care această practică este frecventă.

Creşterea globală este cauzată în mare parte de creşterea populaţiei în anumite ţări, însă raportul a evidenţiat progresele înregistrate în reducerea prevalenţei în alte locuri.

Ce locuri înregisrează creşteri şi scăderi de mutilări genitale

În Sierra Leone, procentul fetelor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani care au suferit mutilări genitale a scăzut în 30 de ani de la 95 la sută la 61 la sută.

Etiopia, Burkina Faso şi Kenya au înregistrat, de asemenea, scăderi puternice.

Dar în Somalia, 99% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au suferit mutilări genitale, la fel ca şi 95% în Guineea, 90% în Djibouti şi 89% în Mali.

"Observăm, de asemenea, o tendinţă îngrijorătoare, conform căreia tot mai multe fete sunt supuse acestei practici la vârste mai mici, multe dintre ele înainte de a împlini cinci ani", a declarat Catherine Russell, şefa UNICEF, într-un comunicat.

"În unele societăţi, de exemplu, este considerat un rit necesar, în alte contexte este o modalitate de a păstra, de exemplu, castitatea fetelor. Este un mod de a controla sexualitatea fetelor", a spus ea.

Mamele se pot opune personal procedurii şi "îşi amintesc durerea... dar uneori durerea este mai mică decât ruşinea, este mai mică decât consecinţele la care vor trebui să asiste, ele şi fiicele lor, dacă nu se conformează aşteptărilor".

"Acestea nu sunt mame rele", a spus Coppa. "Ele încearcă să facă ceea ce cred că se aşteaptă de la ele şi de la fiicele lor".

De exemplu, fetele care nu au fost supuse MGF ar putea suferi "repercusiuni", cum ar fi faptul că nu sunt luate în considerare pentru căsătorie.

UNICEF, agenţia ONU pentru copii, continuă să facă presiuni pentru adoptarea unor legi care să interzică MGF, dar şi importanţa educaţiei fetelor în eradicarea acesteia.

În ceea ce priveşte rolul bărbaţilor şi al băieţilor, în timp ce în unele ţări aceştia sunt în favoarea continuării MGF, în altele femeile şi fetele sunt cele care ezită să renunţe la această practică străveche.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici