Raportul Avocatului Poporului referitor la asistenţa psihologică în centrele de reţinere şi arestare

  • Avocatul Poporului a emis un raport în care arată deficienţele constatate în centrele de reţinere şi arestare preventivă.
  • În perioada 2015-2020, Avocatul Poporului a efectuat 51 de vizite în respectivele centre.
  • Potrivit raportului, deficienţele constatate la mai multe centre de reţinere şi arestare preventivă pot constitui o problemă de sistem.
Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Raportul Avocatului Poporului referitor la asistenţa psihologică în centrele de reţinere şi arestare

Raportul Avocatului Poporului referitor la asistenţa psihologică în centrele de reţinere şi arestare

În urma a zeci de vizite în centrele de reţinere şi arestare preventivă, Avocatul Poporului a emis un raport în care arată deficienţele constatate, ce pot constitui o problemă în sistem, motiv pentru care consideră că serviciile psihologice sunt importante atât la punerea în arest, cât şi ulteior.

În perioada 2015-2020, Avocatul Poporului a efectuat 51 de vizite în centrele de reţinere şi arestare preventivă din România din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, find întocmit Raportul cu privire la asistenţa psihologică în cadrul centrelor de reţinere şi arestare preventivă - Extras din constatările celor 51 de vizite ale Mecanismului Naţional de Prevenire 2015-2020.

„Raportul îşi propune să sublinieze însemnătatea asistenţei psihologice pentru toate persoanele aflate în arest preventiv, precum şi pentru persoanele din grupuri vulnerabile - minori, consumatori de droguri, femei, persoane cu dizabilităţi, persoane cu afecţiuni psihiatrice în evidenţă, străini, LGBTI, persoane vârstnice - astfel încât în cazul constatărilor unor deficienţe majore să contribuie la schimbarea legislaţiei şi a politicilor publice. Scopul raportului este de a ajuta la introducerea, expunerea şi explicarea problemelor complexe dintr-un loc de reţinere şi arestare preventivă, atât autorităţilor competente, cât şi unui public larg, venind totodată şi în sprijinul personalului angajat din centrele de reţinere şi arestare preventivă”, a transmis Avocatul Poporului.

Potrivit raportului, deficienţele constatate la mai multe centre de reţinere şi arestare preventivă pot constitui o problemă de sistem.

Astfel, se recomandă asigurarea evaluării psihologice la depunerea în arest pentru identificarea oricăror nevoi de asistenţă psihologică; evaluarea statusului psihic, a riscurilor fiecărei persoane private de libertate la depunere şi a persoanelor care urmează un tratament psihiatric pentru stabilirea unui plan de tratament care să includă (sau nu) o intervenţie psihologică/psihoterapeutică concomitent cu tratamentul psihiatric. Se recomandă şi asigurarea serviciilor de psihologie clinică şi psihoterapie prin psihologi cu competenţă în psihologie clinică şi psihoterapie, extinderea serviciilor astfel încât să se răspundă potrivit nevoilor de asistenţă psihologică, consiliere psihologică şi psihoterapie ale persoanelor custodiate. Persoanele cu afecţiuni psihice, care prezintă nevoi de evaluare clinică nu pot fi asistate de psihologi care au competenţe în psihologia aplicată în domeniul securităţii naţionale.

Avocatul Poporului recomandă angajarea psihologilor sau contractarea serviciilor psihologilor cu competenţă în psihologie clinică şi psihoterapie care să deservească centrele de reţinere şi arestare preventivă şi asigurarea autorităţilor că psihologii sunt cu adevărat independenţi de personalul centrului de reţinere şi arestare preventivă, în acest scop trebuie să se ia serios în considerare transferul de responsabilitate către Ministerul Sănătăţii.

O altă recomandare ţine de cazarea deţinuţilor. AStfel, e necesar să fie cel puţin două persoane în camera de detenţie pentru diminuarea riscului suicidar şi pentru reducerea sentimentului de izolare (în funcţie de fiecare caz) şi evaluarea riscului suicidar prin scale/instrumente psihologice specifice. Este nevoie, de asemenea, de eficientizarea colaborării cu unităţile medicale de psihiatrie în cazul persoanelor cu un diagnostic psihiatric sau cu nevoie de evaluare psihiatrică şi asigurarea asistenţei psihiatrice persoanelor adulte şi minorilor.

Avocatul Poporului recomandă evaluarea şi testarea persoanelor pentru consum de droguri şi asigurarea tratamentului conform nevoilor clinice ale fiecărei persoane şi eficientizarea colaborării cu centrele regionale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog în cazul persoanelor consumatoare de droguri şi eficientizarea colaborării cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copiilor în cazul minorilor proveniţi din centrele rezidenţiale, precum şi înfiinţarea, în unităţile de poliţie, a unor camere/secţii special destinate pentru custodierea minorilor care să fie diferite de cele pentru custodierea adulţilor (prin dotare, amenajare, facilităţi), minorii să beneficieze de condiţii speciale care să minimalizeze impactul încarcerării.

Reamenajarea sectorului vizită şi acordarea dreptului minorilor de a avea vizite fără dispozitive de separare în vederea diminuării efectelor negative ale privării de libertate asupra dezvoltării fizice, psihice sau morale şi în situaţia vizitatorului minor şi asigurarea permanenţei în situaţiile în care sunt custodiate femei, prin desemnarea prin ordin al şefului inspectoratului a unor agenţi femei care să asigure paza, supravegherea şi transferul persoanelor private de libertate femei şi adaptarea a cel puţin unei camere şi a unui grup sanitar pentru a fi utilizate de persoanele cu dizabilităţi sunt alte recomandări ale Avocatului Poporului.

Se mai recomandă asigurarea unei pregătiri profesionale pentru lucrătorii de poliţie care să ofere o formare de bază cu privire la modul de abordare a persoanelor cu afecţiuni psihice şi alte categorii vulnerabile (minori, LGBTI etc.). Adoptarea unor strategii, politici şi regulamente interne, manuale, pentru protejarea şi tratarea corespunzătoare a deţinuţilor LGBTI, dar şi asigurarea ca o parte rezonabilă din zi (adică opt ore sau mai mult), să fie petrecută în afara camerelor, persoanele să fie implicate într-o activitate de natură variată (muncă, cu valoare vocaţională, educaţie, sport, recreere). Crearea unor spaţii pentru activităţi comune şi asigurarea unui program de activităţi zilnice pentru minori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici