- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raportul CE critică suspendarea cauzelor pentru excepţii de neconstituţionalitate
CE susţine, în proiectul de raport pe Justiţie, obţinut de MEDIAFAX, că suspendarea cauzelor cu ocazia excepţiilor de neconstituţionalitate sau nelegalitate provoacă întârzieri "inacceptabile", chestiune ce trebuie reglată fie prin codurile de procedură, fie prin legile de aplicare a codurilor.
Raportul CE critică suspendarea cauzelor pentru excepţii de neconstituţionalitate (Montaj foto)
"Va fi important pentru Executiv să se pună de acord cu Legislativul pentru modificarea legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, astfel încât să se abroge prevederea care dispune suspendarea automată a judecării unei cauze atunci când se ridică o excepţie de neconstituţionalitate. La fel şi excesele procedurale care apar cu ocazia ridicării unei excepţii de nelegalitate, care duc tot la suspendarea judecării cauzei, trebuie limitate", opinează reprezentanţii CE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
În opinia CE, aceste prevederi "provoacă întârzieri inacceptabile" în judecarea cauzelor.
Problema trebuie rezolvată, opinează autorii proiectului de raport, fie cu ocazia dezbaterilor asupra codurilor de procedură civilă şi penală, fie, mai curând, prin amendarea textelor de lege în prezent în vigoare.
Autorii documentului apreciază eforturile procurorului general de a cere instanţei supreme unificarea jurisprudenţei, lucru care a condus la o practică judiciară "mai unitară".
"Numărul recursurilor în interesul legii formulate de procurorul general către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (prin care se cere unificarea jurisprudenţei, n.r.) a ajuns la cel mai înalt nivel în 2007, nivelul mai scăzut din 2008 putând fi un semn al unei anumite doze de succes în unificarea practicii judiciare", scriu autorii raportului.
Aceştia amintesc şi de "numeroasele" decizii ale instanţei supreme cu scopul unificării jurisprudenţei, însă critică "procedura greoaie şi suspectă" care prevede că două treimi din cei 120 de judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie să participe la luarea unei decizii de acest gen şi să fie de acord cu motivarea acesteia, lucru care duce şi el întârzieri şi, uneori, la expuneri de motive neclare.
CE notează şi eforturile de unificare a practicii judiciare făcute prin publicarea sistematică a deciziilor şi prin organizarea de şedinţe cu judecătorii instanţelor de rang inferior.
"Un pas important în unificarea jurisprudenţei va fi publicarea ghidurilor practice referitoare la pedepsele pentru faptele de corupţie, promisă de instanţa supremă pentru toamna acestui an", scriu reprezentanţii CE.
În opinia acestora, numirea unui nou preşedinte al instanţei supreme (şeful puterii judecătoreşti din România, n.r.) de către CSM, programată tot pentru toamnă, va fi o ocazie pentru a demonstra angajamentul pentru a reforma, moderniza şi a creşte gradul de transparenţă a sistemului judiciar românesc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.