Raportul CE va fi nefavorabil Bulgariei, afectând inclusiv şansele României la Schengen

Raportul CE care va fi publicat în februarie ar putea fi nefavorabil aderării României şi Bulgariei la Schengen, afirmă surse diplomatice de la Copenhaga, sugerând că documentul ar putea fi critic la adresa Sofiei.

Urmărește
1012 afișări
Imaginea articolului Raportul CE va fi nefavorabil Bulgariei, afectând inclusiv şansele României la Schengen

Raportul CE va fi nefavorabil Bulgariei, afectând inclusiv şansele României la Schengen

România şi Bulgaria întâmpină opoziţia Olandei în demersul pentru admiterea în Schengen, Guvernul olandez solicitând progrese în combaterea corupţiei şi garanţii că frontierele vor fi sigure.

Comisia Europeană va publica în februarie un raport despre progresele înregistrate de cele două ţări. Conform surselor europene, raportul va fi nefavorabil Bulgariei, situaţie care ar afecta şansele celor două state de a adera la Schengen.

Problema aderării la Schengen nu a fost abordată la nivel oficial în timpul reuniunii informale a miniştrilor de Interne din statele UE, desfăşurată la Copenhaga, dar problemele legate de raport au fost dezvăluite cu această ocazie.

Cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, la Bruxelles, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a regretat lipsa de unanimitate a statelor europene pentru admiterea României şi Bulgariei în Schengen.

"Dacă nu va fi luată nicio decizie favorabilă, voi pune acest subiect pe ordinea de zi a summitului liderilor UE" de la 1 martie, a spus Van Rompuy, încurajând Bulgaria să continue eforturile pentru combaterea corupţiei şi infracţionalităţii organizate.

La rândul său, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a reamintit că Executivul comunitar "susţine aderarea Bulgariei la Schengen". "Sper că toate rezervele care există încă să fie eliminate cât mai curând posibil", a spus el.

"Noi ne îndeplinim obligaţiile, protejăm frontierele externe ale Spaţiului Schengen conform criteriilor stabilite, suntem responsabili, deci ne aşteptăm la solidaritate şi la respectarea regulilor de către prietenii şi partenerii europeni", declara Plevneliev într-un interviu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici