Raportul Departamentului de Stat al SUA: Sistemul judiciar românesc, perceput ca încet şi corupt

Sistemul judiciar românesc nu se bucură de încredere, fiind perceput ca încet, corupt şi adesea nedrept, iar judecătorii nu sunt văzuţi ca fiind responsabili şi independenţi de interesele politice sau financiare, notează Raportul Departamentului de Stat SUA pe probleme de drepturile omului pe 2010.

Urmărește
4 afișări

"Constituţia prevede existenţa unui sistem judiciar independent, iar Guvernul a respectat, tehnic, independenţa acestuia. Totuşi, sistemului judiciar îi lipseşte încrederea publică, judecătorii nefiind percepuţi ca responsabili şi independenţi de interese politice şi financiare. A existat (în 2010, n.r.) o percepţie larg răspândită cum că sistemul judiciar românesc este corupt, lent şi adesea nedrept", se arată în documentul citat.

ONG-urile au criticat sistemul judiciar în timpul anului, unul dintre motive fiind acela că CSM nu a reuşit să creeze propriile proceduri prin care să combată potenţialele conflicte de interese din interiorul corpului magistraţilor. Consiliul Superior al Magistraturii a mai fost acuzat şi că a eşuat să identifice şi să pedepsească derapajele de comportament pentru o perioadă semnificativă a mandatului.

Mai mult, practica CSM de a pune judecători să îndeplinească alte sarcini decât cele judiciare, în cadrul diferitelor agenţii guvernamentale, este şi ea criticată în raport, în special pentru deficitul de personal creat şi amplificat în sistem.

Este criticată de asemenea şi practica instanţei supreme de a returna anumite dosare la procuror, pentru "investigaţii suplimentare", lucru care generează întârzieri frecvente şi "creşte şansele de interferenţă a politicului în procese".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici