- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.05.2019, 09:25)
- Departamentul Social - Mediafax
Raportul Inspecţiei Judiciare pe dosarele DNA: Au fost magistraţi supravegheaţi în baza a două mandate pe aceleaşi fapte/ Informaţiile au ajuns la unităţi militare din cadrul SRI
Inspectorii judiciari au descoperit, la controlul de la DNA privind cauzele cu magistraţii, faptul că mulţi dintre cei vizaţi de dosare au fost interceptaţi în paralel chiar şi în baza a două mandate pentru aceleaşi fapte, iar informaţiile exploatate au ajuns la unităţi militare din cadrul SRI.
Urmărește
1883 afișări
Raport Inspecţia Judiciară pe dosarele DNA: Au fost magistraţi supravegheaţi în baza a souă mandate pe aceleaşi fapte
„Au fost evidenţiate situaţii de solicitare de la instanţele de judecată a dosarelor civile/penale ce se aflau pe rolul instanţelor de judecată, indiferent de stadiul de soluţionare, în vederea efectuării urmăririi penale în cauzele privind magistraţii, ce se poate constitui într-un potenţial factor de presiune asupra judecătorilor investiţi cu soluţionarea respectivelor dosare. Totodată, s-a constatat nerespectarea condiţiilor legale de solicitare a emiterii mandatelor de supraveghere tehnică, în sensul că au existat situaţii în care a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la o instanţă necompetentă material, în condiţiile în care nu era începută urmărirea penală in rem pentru fapte care să atragă competenţa acelei instanţe”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare privind dosarele cu magistraţi de la DNA, şi obţinut de luju.ro.
Inspectorii judiciari mai atrag atenţia, în documentul menţionat, că au fost magistraţi interceptaţi în baza a două măsuri de supraveghere pentru aceleaţi fapte.
„S-au constatat situaţii în care prin constituirea unor dosare noi vizând, în esenţă, aceleaşi fapte cercetate într-un dosar anterior, s-a solicitat de către procuror şi s-au obţinut mandate de supraveghere tehnică vizând magistraţi, cu depăşirea duratei legale în materia măsurilor de supraveghere tehnică. S-au creat, astfel, situaţii în care, pentru aceleaşi fapte, un magistrat a fost supravegheat în baza a două măsuri de supraveghere tehnică a căror durată curgea în paralel vizând aceleaşi acuzaţii sau, pentru aceleaşi fapte, un magistrat a fost supravegheat, consecutiv, pe o durată totală ce depăşeste perioada prevăzută de art. 144 alin.(3) Cod procedure penală”, se arată în raportul Inspecţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Informaţiile obţinute din exploatarea măsurilor de supraveghere tehnice în cauzele cu magistraţi au fost transmise în calitate de beneficiari principali, după caz beneficiari secundari şi unor unităţi militare din cadrul Serviciului Român de Informaţii, au mai descoperit inspectorii.
„A fost identificată solicitarea de preluare a unei cauze penale de către DNA structura centrală, în raport de modul de soluţionare de către judecător a unor cereri de prelungire a mandatelor de supraveghere tehnică vizând alţi magistraţi, fapt ce poate constitui un potenţial factor de presiune asupra judecătorului vizat”, mai spun inspectorii.
Din analiza datelor comunicate de Direcţia Naţională Anticorupţie (atât structura centrală, cât şi celelalte structuri din ţară), Inspecţia Judiciară a observat că modul incomplet de transmitere a datelor de către DNA nu a permis în toate situaţiile identificarea modalităţi exacte de sesizare, „dat fiind că sunt dosare care s-au format urmare fie a unei disjungeri dintr-un alt dosar, prin ordonanţă sau prin actul de sesizare al instanţei, fie a unor disjungeri succesive din alte dosare, fie urmare a unor declinări/conexări ale unor dosare provenind de la alte unităţi de parchet sau de la structuri teritoriale diferite ale DNA şi înregistrate sub număr nou de dosar”.
În cadrul controlului, a fost depistată şi o practică neunitară atât în cadrul aceluiaşi serviciu, cât şi între servicii diferite privind comunicarea soluţiilor de clasare magistraţilor vizaţi de dosare.
„Se constată fie că soluţiile de clasare nu au fost comunicate magistraţilor vizaţi, chiar în situaţia în care au fost audiaţi în cauza că martori, având cunoştinţă de aspectele cercetate, fie au fost comunicate magistraţilor vizaţi, chiar dacă nu au fost audiaţi în respectivele cauze, neidentificându-se un motiv obiectiv pentru necomunicarea soluţiilor în celalalte cauze penale”, spun inspectorii în raport.
Echipa Inspecţiei Judiciare a efectuat un control la DNA privind cauzele cu magistraţii, în perioada1 august- 15 martie 2019, iar verificările au vizat dosarele lucrate în perioada 2014-2018.
Citește pe alephnews.ro: SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Referendum 2019 | Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot la referendumul pe teme legate de justiţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Selectează Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…” Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe