- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.12.2019, 13:51)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raportul PISA | Turcan: Confirmă măsurile luate după ureche. 10 miniştri în ultimii cinci ani / Deputat PSD: Trebuia să predăm, noi, politicienii, la şcoală?
Vicepremierul Raluca Turcan a spus că raportul PISA în cazul României confirmă măsurile luate „după ureche” şi faptul că în ultimii cinci ani România a avut 10 miniştri ai Educaţiei. Aceasta face apel la politicieni să ia în considerare platforma preşedintelui Klaus Iohannis, „România educată”. Totodată, deputatul PSD, Nicuşor Halici, a declarat că nu politicienii sunt de vină pentru starea învăţământului românesc, pentru că nu ei sunt cei care trebuie să predea la şcoală. „Trebuia să predăm noi, politicienii, la şcoală?”, a întrebat parlamentarul.
Urmărește
346 afișări
Raportul PISA | Turcan: Confirmă măsurile luate după ureche. 10 miniştri în ultimii cinci ani / Deputat PSD: Trebuia să predăm, noi, politicienii, la şcoală?
„Rezultatele pun un diagnostic îngrijorător şi confirmă un lucru pe care l-am tot repetat în ultima perioadă: măsurile hei-rup-iste, după ureche, pe fond emoţional, de multe ori prin lupa electorală, au afectat la temelie sistemul de educaţie românesc. Practic, rezultatele acestea sunt consecinţa a 10 miniştri în cinci ani de zile, a 64 de ordonanţe de urgenţă pe o singură Lege a Educaţiei, plus alte iniţiative legislativă făcute pur şi simplu în Parlament. Eu cred că reprezintă şi un semnal de alarmă şi un imbold pentru toţi actorii politici să pună într-adevăr educaţia ca prioritate naţională”, a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, Raluca Turcan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Aceasta le-a transmis colegilor săi din Guvern, dar şi parlamentarilor că ar trebui să ia în considerare „în mod serios” platforma preşedintelui Klaus Iohannis, „România educată”.
„Prin toţi actorii politici am avut în vedere, evident, Guvernul României, dar şi parlamentari ai României, care ar trebui să ia în considerare faptul că în momentul de faţă avem o platformă extraordinară de expertiză prin proiectul <România educată> şi că pe acest proiect al României educate avem şansa să construim educaţia românească. Fac un apel către USR şi către alţi parlamentari responsabili din Parlamentul României să privească spre <România educată> cu raţiune şi să pună acest proiect în centrul preocupărilor pentru măsurile pe care trebuie să le luăm în domeniul educaţiei”, a mai spus Turcan.
Deputat PSD, despre raportul PISA: Trebuia să predăm, noi, politicienii, la şcoală?
Deputatul PSD, Nicuşor Halici, a declarat, la Digi TV, că politicienii din partidul pe care îl reprezintă au făcut lucruri pentru educaţie, „dar nu suficient”.
Întrebat dacă îşi asumă faptul că testele au fost date în 2018, în timpul Guvernului PSD, Halici a răspuns: „Trebuia să predăm noi, politicienii, la şcoală?”.
„Şi acum vreţi să spuneţi că (raportul PISA – n.r.) e rezultatul unui politician? Că trebuia să predăm noi, politicienii, la şcoală sau că trebuia să facem curriculele şcolare?”, a spus deputatul PSD.
Acesta a afirmat că rolul politicului este de a crea mecanisme şi cadru de intervenţie şi fiecare trebuie să îşi asume „partea de care răspunde”.
„Din păcate, repet, toate aceste mecanisme au fost la propunerea entităţilor profesionale. Că vorbim de educaţie, că vorbim de sănătate, de orice domeniu. Nu. A fost o colaborare. Dacă nu a fost una eficientă, fiecare trebuie să-şi asume şi să răspundă de partea care îi aparţine”, a mai spus Nicuşor Halici.
Halici a precizat că are doi copii, unul în clasa a cincea şi unul în clasa a şasea şi cunoaşte situaţia învăţământului românesc.
59% dintre elevii români pot înţelege un text de mărime medie şi doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la ştiinţe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanţă, potrivit raportului PISA, care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.
În urma acestor rezultate, se apreciază că gradul de analfabetism funcţional este mare: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc.
România ocupă în clasamentul PISA locul 47 din 79 de ţări.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Prima trecere de pietoni inteligentă din Galaţi a fost inaugurată. Cum funcţionează. FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe