RAPORTUL privind accidentul aviatic: Medicul Radu Zamfir nu a putut furniza coordonatele geografice

Raportul privind accidentul aviatic din Apuseni prezentat miercuri în Guvern susţine că medicul Radu Zamfir nu a putut furniza, în cele şase apeluri la 112, coordonatele geografice ale locului în care se afla epava avionului.

Urmărește
4722 afișări
Imaginea articolului RAPORTUL privind accidentul aviatic: Medicul Radu Zamfir nu a putut furniza coordonatele geografice

RAPORTUL privind accidentul aviatic: Medicul Radu Zamfir nu a putut furniza coordonatele geografice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Zamfir a sunat prima dată la 112 la ora 16.16:26 pentru a anunţa prăbuşirea unui avion. El a revenit de mai multe ori cu apeluri către 112, la orele 16:22:33, 17:30:03, 19:12:39 şi 19:31:51.

"Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a făcut tot posibilul pentru obţinerea coordonatelor geografice, în baza tipului de terminal telefonic avut la dispoziţie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilităţile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia", notează documentul.

STS a încercat determinarea mai precisă a locului incidentului, inclusiv apelând la sprijinul SNApOPSN (sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională), care dispun de capabilităţile specifice de identificare a localizării, dar nu s-a reuşit. În ceea ce priveşte semnalizările specifice ale aeronavelor aflate în avarie (date de echipamentele de locaţie pentru situaţii de urgenţă ELT), acestea nu pot fi recepţionate de către STS, deoarece furnizarea acestor informaţii revine altor instituţii.

La 19.17, Radu Zamfir a revenit cu apel de urgenţă 112, comunicând că se află în pădure, în zonă de pantă şi că se simte miros puternic de benzină. El a mai anunţat că victimele au aprins un foc la aproximativ 20-30 de metri de avion şi că încearcă să resusciteze celelalte persoane rănite grav.

"Apelantul nu poate da detalii legate de repere precise a zonei în care s-a prăbuşit avionul. Afirmă că se află la jumătatea distanţei între Poiana Horea – localitatea Dârleşti, la limita de judeţ", precizează raportul.

Medicul Radu Zamfir, care a fost externat marţi de la SJU Cluj, a declarat că el a furnizat salvatorilor, prin SMS, coordonatele georgrafice cerute, pe care le-a transmis de pe smartphone prin aplicaţia Google Maps.

"După prăbuşire, avionul era rupt, aripile rupte, botul rupt. Eram în avion împrăştiaţi. Fiecare a ieşit cum a putut. Primul lucru a fost să sun la 112, am anunţat că ne-am prăbuşit. Mi s-au cerut coordonatele, am dat coordonatele din telefon. Am folosi un soft de GPS, Google Maps, unde vedeam date despre relief, despre distanţa la care suntem faţă de nişte comune. Le-am dat datele serviciilor de salvare", a declarat medicul Zamfir.

Medicul Radu Zamfir nu a dat nu a dat niciul fel de coordonate geografice privind locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, iar epava avionului prăbuşit a fost găsită în aria indicată de STS, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea.

Purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instituţia pe care o reprezintă a indicat "o singură locaţie, nu mai multe, una şi bună".

"Doctorul Radu Zamfir nu a dat niciun fel de coordonate geografice, s-a discutat cu apelantul, i s-au cerut datele geografice şi nu a reuşit să le trimită şi să le furnizeze. Epava avionului a fost găsită în zona în care a fost dată harta STS, la marginea zonei respective, în zona indicată de STS. Aria de cerc a fost cu raza de 14-15 kilometri, iar la marginea ei s-a găsit avionul prăbuşit. STS-ul nu a dat două coordonate greşite. A dat o singură locaţie, nu mai multe, una şi bună. Au fost şapte apeluri (de la pasageri ai avionului -n.r.) de pe două telefoane mobile diferite din două reţele de telefonie diferite şi s-au primit aceleaşi semnale din două celule. Aceleaşi informaţii s-au primit din ambele celule, pentru aceeaşi zonă”, a spus Fulea.

Potrivit acestuia, STS nu face localizare şi nicio interpretare a datelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici