Rasismul, o problemă în România, dar şi în restul Europei. Psihologul Daniel David, despre cauze şi efecte ale discriminării

  • Românii au o neîncredere foarte mare unii în ceilalţi şi o generalizează şi faţă de străini, spune psihologul
  • Rasismul există în România, dar nu mai mult ca în alte ţări Europene
  • Psihologul spune că românii încă nu sunt educaţi şi nu înţeleg ce înseamnă mai exact rasismul
Urmărește
1840 afișări
Imaginea articolului Rasismul, o problemă în România, dar şi în restul Europei. Psihologul Daniel David, despre cauze şi efecte ale discriminării

Românii nu sunt mai rasişti decât alţii, au mai degrabă o neîncredere foarte mare unii în ceilalţi şi o generalizează şi faţă de străini, spune psihologul Daniel David. În plus, nu suntem educaţi şi nu prea ştim ce înseamnă rasismul, dar limbajul contează, iar acest lucru trebuie învăţat prima dată în familie, iar apoi în şcoli. Oamenii care ajung să fie discriminaţi pe baza unor stereotipuri pot fi afectaţi pe termen lung, spune psihologul, iar efectele negative merg pe generaţii.

  • Potrivit profilului psihologic pe care l-aţi făcut poporului român, este rasismul o trăsătură care ne defineşte?

Daniel David, psiholog: „Eu aş spune că nu e o trăsătură care ne defineşte, cel puţin în comparaţie cu alte popoare, chiar popoare vestice. Avem însă altceva care de multe ori intrigă pe foarte mulţi, în sensul că noi avem o neîncredere foarte mare unii în ceilalţi şi o generalizăm şi faţă de străini. Şi fiindcă o generalizăm şi faţă de străini într-o lume globalizată, acest lucru pare ciudat, dar nu este nici rasism, nici extremism. Nu aş spune că nivelurile sunt mai ridicate decât în cazul altor popoare europene.” 

  • Cât influenţează limbajul atitutidinea noastră faţă de rasism? Exemplu: „Dacă nu eşti cuminte te dau la ţigani” sau „nu fi ţigan cu mine”.

Daniel David, psiholog: „Conceptul de rasă a pornit de la ideea că poţi să faci anumite diferenţe, anumite categorii în specia umană pe baza unor atribute fizice, iar acestor categorii le-au fost apoi atribuite, uneori într-o manieră proastă, o serie de atribute psihoculturale. Şi nu numai că le-au fost atribuite într-o manieră proastă, au început să fie tratate după aceea categoriile în termeni de superioritate şi inferioritate. Şi atunci când te referi la un individ folosind un atribut fizic, este o mare greşeală. Da, limbajul contează.”

  • Avem profesori care folosesc formule discriminatorii, nu avem educaţie formală pentru toleranţă. Influenţează acest lucru comportamentul nostru colectiv?

Daniel David, psiholog: „Sigur că da, până la urmă profesorii îţi dau un model mintal atunci când eşti la şcoală. Tu preiei modelul acela mintal de multe ori inconştient, automat, aşa cum preiei şi modele mintale din familie şi le foloseşti în manieră automată, inconştientă. De aceea este foarte important, mai ales când lucrezi în spaţiul public, să te educi.” 

  • E un punct în care discuţiile despre political correctness au ajuns prea departe şi ar putea aduce efecte pe care nici nu le bănuim?

Daniel David, psiholog: „La un moment dat au ajuns prea departe discuţiile rasiale. Astfel încât oamenii s-au gândit că pentru a corecta acea exagerare este nevoie de a merge într-o exagerare şi în cealaltă direcţie pentru a putea reduce lucrurile învăţate de zeci şi sute de ani. În momentul ăsta eu nu cred că am mers prea departe, cel puţin nu în România. Nici nu cred că am pornit bine în această direcţie. Oamenii încă nu sunt educaţi şi nu înţeleg bine ce înseamnă acest lucru. În România încă este loc pentru a ne educa în spiritul secolului 21.” 

  • Care e situaţia în Universităţile de la noi? Există discriminare sau nici măcar nu cercetăm în direcţia asta?

Daniel David, psiholog: „Eu pot să vă spun despre Universitatea Babeş-Bolyai că suntem foarte atenţi la acest lucruri. Adică suntem conştienţi cât de rău a făcut abordarea de tip rasism. Încercăm să îi învăţăm pe studenţi să schimbe modul de gândire, modul de a vorbi. Nu poţi fi tratat ca om prin prisma unor atribute fizice. Avem ghiduri foarte clare de discriminare şi le urmăm. Mergem pe educaţie şi în acelaşi timp sunt şi sancţiuni dacă intri sub incidenţa ghidului de discriminare pe care îl avem. Discriminare în sens mai larg, nu doar discriminare în sens rasial.”

  • Ce efecte are discriminarea asupra unui individ?

Daniel David, psiholog: „Discriminarea este foarte puternică. Acele teorii vechi despre rase au venit încărcate cu elemente de superioritate şi inferioritate. Populaţii întregi - fără să te uiţi la individ, să îi analizezi nevoile, dorinţele, valorile lui - populaţii întregi au fost tratate prin prisma acelui stereotip, iar unii, să ne amintim că au fost duşi în lagăre, au fost omorâţi. Alţii au fost discriminaţi zeci de ani neavând acces la job-uri bune, la salarii decente, la educaţie.Tu oarecum ca individ, deşi nu ai avut nicio contribuţie, eşti făcut responsabil de stereotipul care se atribuie grupului respectiv şi să ştiţi că de foarte multe ori efectele merg pe generaţii.” 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici