Răspândirea gripei aviare la vaci reprezintă un pas periculos pentru oameni

Publicat: 09 07. 2024, 09:57
Actualizat: 09 07. 2024, 09:59

O nouă analiză a versiunii gripei aviare care s-a răspândit la bovine în peste 100 de ferme din SUA sugerează că virusul a suferit mutaţii, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la răspândirea lui la oameni prin respiraţie.

Virusul gripei vaci care s-a răspândit prin efectivele de vaci de lapte din SUA ar fi făcut un pas „periculos” pentru a putea infecta oamenii prin infecţii respiratorii, au avertizat oamenii de ştiinţă.

Virusul H5N1, întâlnit iniţial la păsări, a fost confirmat până acum la bovine în peste 100 de ferme din 12 state, potrivit Sky News.

Patru persoane care lucrează cu animale s-au infectat, dar simptomele au fost uşoare şi ele nu au transmis virusul mai departe.

Analiza detaliată efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA arată că mostrele virale prelevate de la vaci s-au putut ataşa la receptorii găsiţi în sistemul respirator uman.

Versiunea H5N1 găsită la păsări nu poate face acest lucru, sugerând că virusul de la vaci a suferit mutaţii. Spre deosebire de gripa umană, H5N1 se poate răspândi în alte organe din organism, cu efecte încă necunoscute.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că riscul actual pentru oameni este scăzut.

Oamenii de ştiinţă au fost însă uimiţi de apariţia bruscă a virusului la bovine, o specie nerecunoscută anterior ca fiind expusă riscului, întărind astfel temerile că acesta ar putea provoca în viitor o pandemie umană.