Răsturnare de situaţie în cazul Certificatului verde. Preşedintele CNCD: „Trebuie să treacă prin Parlament, altfel e neconstituţional"

  • CNSU a adoptat noi măsuri în contextul pandemiei de COVID-19.
  • Astfel, certificatul verde va deveni obligatoriu pentru cei care vor să intre în restaurante sau să participe la evenimente, în localităţile unde incidenţa este între 3 şi 6 la mia de locuitori.
  • Certificatul verde dovedeşte dacă o persoană s-a vaccinat, are un test negativ sau a trecut prin boală.
  • Măsura este valabilă şi în alte ţări, precum Franţa sau Italia.
  • Totuşi, preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, spune că nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde.
Urmărește
17205 afișări
Imaginea articolului Răsturnare de situaţie în cazul Certificatului verde. Preşedintele CNCD: „Trebuie să treacă prin Parlament, altfel e neconstituţional"

Certificatul verde, obligatoriu în România. Preşedintele CNCD: „Nu există un cadru legal care să stabilească aceste condiţionări sau limitări”

În contextul în care Guvernul se pregăteşte să introducă certificatul verde, în localităţile unde incidenţa este între 3 şi 6 cazuri la mia de locuitori, pentru participarea la nunţi şi botezuri, cât şi pentru intrarea în restaurante, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a declarat, pentru HotNews, că măsura poate fi implementată doar prin lege adoptată în Parlament.

„Orice condiţionare sau limitare a exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale trebuie să îndeplinească cerinţele articolului 53 din Constituţie, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiţie pentru a fi constituţională este ca această limitare/condiţionare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiţionări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al administraţiei centrale şi nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricţii în mod expres şi nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricţii sau condiţionalităţi. Chiar şi adoptarea ordonanţei de urgenţă ar putea să ridice semne de neconstituţionalitate”, a declarat Asztalos Csaba.

În alte ţări, precum Franţa sau Italia, respectivele măsuri au fost în mod expres reglementate prin lege şi nu prin acte administrative, cum ar fi hotărâri de guvern sau ordonanţe ministeriale, precizează Csaba.

„Testul de nediscriminare”

Întrebat dacă cerinţa de a avea un certificat verde pentru a intra în anumite locaţii sau la evenimente reprezintă sau nu o discriminare, şeful CNCD a răspuns că adoptarea unei astfel de politici printr-o lege ar putea trece „testul de nediscriminare”.

„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmăreşte atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată şi proporţională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protecţia sănătăţii publice, prevenirea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate şi necesare şi proporţionale cu scopul urmărit”, a adăugat preşedintele CNCD.

Hotărârea CNSU

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, joi, o decizie prin care se va introduce un certificat verde în cazul în care gradul de infectare trece de 3 la mie, însă fără a depăşi plafonul de 6.

Astfel, nu va fi oprită activitatea restaurantelor, cinematografelor, a instituţiilor de divertisment, iar evenimentele de genul nunţilor sau al botezurilor vor fi permise în continuare, cu condiţia ca persoanele care participă să fie vaccinate, testate ori să fi trecut prin boală.

Se va folosi certificatul verde pentru competiţiile sportive organizate în spaţii închise sau deschise, pentru activitatea în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, pentru organizarea şi desfăşurarea în spaţii deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, pentru evenimentele private în spaţii închise (nunţi, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente; pentru organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri, organizarea de conferinţe în spaţii închise, organizarea de mitinguri şi demonstraţii, dar şi pentru acces în restaurante, cafenele, în spaţii închise, în intervalul orar 05.00-02.00.

La fel se va întâmpla cu activitatea sălilor de sport/fitness în spaţii închise, activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise şi cu activitatea piscinelor interioare.

Hotărârea CNSU trebuie să fie avizată prin Hotărâre de Guvern. În acest sens, o şedinţă de guvern este prevăzută pentru vineri după-amiază.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici